Conservator Simone Nieuwenbroek in de Blauwe Logeerkamer, foto: Iris Oostlander
Conservator Simone Nieuwenbroek in de Blauwe Logeerkamer, foto: Iris Oostlander Foto:

Het nieuwe seizoen van Kasteel Duivenvoorde is in volle bloei

Voorschoten - Kasteel Duivenvoorde is ontwaakt uit haar winterslaap. De tuin staat letterlijk in bloei en in het museum is alles florerend. In de afgelopen maanden is dan ook hard gewerkt aan een nieuwe expositie met de naam ‘Bloeiend Duivenvoorde’. Er is een koppeling met het Haagse Mauritshuis dat haar 200e verjaardag viert, er zijn nieuwe oude collectiestukken afgestoft en de familie Steengracht heeft een hoofdrol gekregen. Het nieuwe seizoen in dit statige kasteel is nu officieel geopend!

Door Iris Oostlander

Het nog in zeer goede staat verkerende behang in de Blauwe Logeerkamer van Kasteel Duivenvoorde, aangeschaft door Johan Steengracht in het mondaine Parijs zo’n 150 jaar geleden, is een inspiratiebron gebleken. Niet alleen in de Groene Salon, thans de Kasteel- & Landgoedwinkel, is het patroontje op verschillende artikelen te vinden, ook op de bordjes die uitleg geven in de audiotour die in dit nieuwe seizoen beschikbaar is in maar liefst drie talen. Er is tevens een familietour in het Engels toegevoegd: “Een enorme aanvulling waar we trots op zijn. Sowieso is de tour een aanrader aangezien het door familieleden van de oorspronkelijke bewoners van Duivenvoorde is ingesproken”, aldus Antoinette van Dorssen, de trotse directeur.

Fier mag ze zijn met alle toegevoegde nieuwe elementen zoals de gloednieuwe website, de gerestaureerde zonnewijzer en de geheel opgeknapte ‘Zuidvleugel’ dat nog tot 2019 werd bewoond. En natuurlijk de expositie ‘Bloeiend Duivenvoorde’. Deze is samengesteld door de conservator van het museum, Simone Nieuwenbroek, die de verhalen heeft opgetekend en dit enthousiast kan navertellen en laten zien.

Zo ligt in de bibliotheek het zeer zeldzame boek van Maria Sybilla Merian (1647-1717), een vooruitstrevende kunstenares die samen met haar dochter naar Suriname vertrok om daar de planten en vooral de insecten op planten te beschrijven, in te tekenen en als boek mee terug te nemen. De familie Steengracht, verzot op alles wat met de natuur te maken had, vond dit zo mooi dat ze het op prachtige wijze hebben laten inbinden waardoor we het nu nog van zeer dichtbij kunnen zien.

De familie Steengracht is meteen de koppeling met het Mauritshuis. Johan Steengracht van Oostcapelle behoorde tot de familie die het Kasteel en Landgoed Duivenvoorde bezat en was tevens de eerste directeur van het 200-jarige Mauritshuis. Een paar jaar na zijn aanstelling in 1816 schreef hij een catalogus van dit bijzondere Haagse museum. Dit allereerste handgeschreven exemplaar wordt nu in het kasteel getoond.

Maar er is meer… diverse schitterende jurken, Japans en Chinees porselein en serviezen, het ‘herbarium’ van Cornelia van Nellesteyn, de echtgenote van Johan Steengracht, et cetera. En dat alles met bloemen- en natuurmotieven: Het is allemaal te zien in het kasteel dat vanaf nu tot aan de kerst geopend is!

Kasteel Duivenvoorde
Laan van Duivenvoorde 4
2252 AK Voorschoten
T: 071-561 3752
E: informatie@
kasteelduivenvoorde.nl
W: kasteelduivenvoorde.nl