Tekst en foto: Josée Nan
Tekst en foto: Josée Nan Foto:

Wisseling van de wacht bij schoenmakerij Mickle

Voorschoten - Op 30 april staan Wil en Cees Saarloos voor het laatst in hun schoenmakerij aan de Schoolstraat 93 in Voorschoten. Na veertig jaar wordt hun bedrijf overgenomen door Tim Jansen. Tim werkt al vijftien jaar als schoenmaker in het familiebedrijf dat door zijn opa werd opgericht. Hij verlaat nu vakschoenmakerij Krol en oom Nico en verhuist van de Westfield Mall of the Netherlands naar de winkelstraat van Voorschoten.

Wil en Cees zijn blij dat ze een ervaren vakman hebben gevonden, om het bedrijf voort te zetten. In de schoenenmode is de afgelopen jaren veel veranderd. Jong én oud kiezen nu voor het dragen van comfortabele sneakers. Schoenen worden weggedaan als er iets aan mankeert. Het zijn weggooiproducten geworden. Volgens Cees en Tim is dit niet nodig. Ook sneakers zijn goed te repareren. Het vraagt creativiteit van de schoenmaker, zoeken naar de juiste lijmsoort bijvoorbeeld. Dat maakt hun vak boeiend. Schoenmakers denken ook met de klant mee, weten alles van voeten en eventuele ongemakken die het lopen bemoeilijken. Een oudere dame die al vast afscheid komt nemen bevestigt dat. Zat een schoen niet lekker dan wist Cees dit met een kleine aanpassing in het binnenwerk te verhelpen.

Sinds 1999 forenzen Wil en Cees tussen Zoetermeer en Voorschoten. Daarvoor bestierden zij samen meerdere zaken in Zoetermeer, Leiden, Rotterdam en in Voorschoten dus. Schoenmakerijen, maar ook stomerijen en wasserettes, waarvoor Wil de benodigde opleidingen volgde. Toen voor al deze bedrijvigheid een naam moest worden bedacht, kwam Mickle uit de bus. Dit omdat een Engels gezegde luidt: ‘Many a little makes a mickle’, vele kleintjes maken één grote. Het roer werd omgegooid toen supermarktketen Lidl hun bedrijfspand in Zoetermeer wilde kopen. Ze ontvingen een bod dat ze niet konden weigeren. Het viel samen met het vertrek van hun personeel uit de schoenmakerij in Voorschoten, waarna ze besloten dit zelf te gaan doen. Cees herstelde de schoenen, laarzen en tassen. Wil poetste de gerepareerde schoenen, zodat ze er weer als nieuw uitzagen en rekende af. Daarnaast was er de sleutelservice en de verkoop van onder meer tassen, veters en zooltjes.
Tim gaat daar vanaf mei mee door, Mickle blijft voorlopig de naam van het bedrijf. Wil en Cees gaan het contact met de klanten en met de collega winkeliers missen. Alle dagen vrij in plaats van twee weken in de zomer en één weekje wintersport, dat zal wennen zijn na
veertig jaar.