Foto: Ad Bruijns
Foto: Ad Bruijns Foto:

Noah Ritzerveld weer Nederlands schaakkampioen

Wassenaar - In Tilburg organiseerde de KNSB het Nederlands jeugdschaakkampioenschap t/m 10 jaar. Op twee dagen streden 45 deelnemers om de titel. Tweevoudig Nederlands kampioen Noah Ritzerveld, lid van Bobby Fischer, moest zijn NK-winst t/m 9 jaar in 2021 verdedigen in een zeer sterk veld. Hij stond derde op Elo-rating achter Akshaj Katpatal en Freek Thijssen. 

In de eerste ronde speelde Noah met zwart tegen Alexander Regterschot. Hij won snel een pion. Noah moest alle zeilen bijzetten, toen wit in de aanval ging. Tot tweemaal toe kon Alexander een loper winnen middels een horizontale penning. Het was snel afgelopen, toen hij deze kansen niet greep. Het bleek de enige partij, waarin Noah eventjes verloren stond. Gewaarschuwd geen tegenstanders te onderschatten ging Noah verder. Hij stond na 4 ronden met Hrdya Dinanath (rating-vierde) aan kop met 4 overwinningen. De beide Elo-favorieten moesten reeds een nederlaag slikken. Noah kwam goed uit de opening, won een gezonde pion, en creƫerde zoveel dreigingen, dat hij ook een kwaliteit won. Tevreden kon hij de eerste speeldag afsluiten met 5 punten. Op speeldag twee begon Noah tegen de ratingfavorieten. Thijssen maakte op zet 17 een fatale positionele fout. Tegen Katpatal moest Noah 23 zetten taai verdedigen, voordat hij alle aanval had afgeslagen. Op originele manier won hij een pion en omsingelde een tweede, en ging Katpatal in verloren stelling door de vlag. Ook in ronde 8 ging het van een leien dakje, en reeds voor de laatste ronde was Noah kampioen met 1,5 punt voorsprong. In de laatste ronde ging Noah er nog eens voor zitten om zijn 100% score te behouden tegen Matthieu Guillaumond. Een prachtige manoeuvreerpartij, waarin Noah driemaal een remiseaanbod afsloeg, eerst een eeuwig paard tegen een zwakke loper had, later de open a-lijn binnendrong, met schaak een pionnetje snoepte en bij zet 60 damewinst forceerde.
Het is een unicum, dat een speler met een 100% score dit toernooi wint. De eindstand aan kop: 1. Ritzerveld 9 punten, 2. Dinanath 7,5, 3. Katpatal 7, 4. Thijssen 6,5 , 5. Guillaumond 6. Het is voor Noah de derde keer, dat hij een nationale titel wint. Hij deed dat eerder in 2019 t/m 7 jaar en in 2021 t/m 9 jaar. Als Nederlands kampioen mag hij naar het wereldkampioenschap in Georgiƫ, dat in september plaats vind en maar liefst 2 weken duurt.