Foto: Teachteam Pink to the Future
Foto: Teachteam Pink to the Future Foto:

Mia Kaarls naar wereldkampioenschap in Houston

Onze dorpsgenote Mia Kaarls is op 18 april jl. vertrokken naar de wereldkampioenschappen van de FIRST Tech Challenge (FTC) in Houston, Texas. Een bijzondere prestatie en een heel bijzondere reis. Net voor haar vertrek mochten wij haar spreken en kunnen we u als lezer informeren over haar speciale reis.

Door John Schrader

Mia maakt deel uit van het techteam van het Maerlant-Lyceum uit Den Haag. Het techteam Pink to the Future, bestaande uit 12 scholieren, is dus op tweede Paasdag vertrokken naar Amerika. Het team won het recht, om deel te nemen aan deze robotica-wereldkampioenschappen op 2 april. Dat deden de scholieren door met de geheel door hen zelf ontworpen, door hun gebouwde en door hun geprogrammeerde robot het Nederlands Kampioenschap FTC te winnen. De wereldfinale van de roboticawedstrijd, die dus in Houston plaatsvindt, is de volgende stap. De scholieren van Pink to the Future ontwierpen, bouwden en programmeerden niet alleen zelf hun robot gedurende het laatste halfjaar, zij 3d-printten zelfs zelf de meeste onderdelen van hun robot. De robot kan nu complexe opdrachten uitvoeren. In Houston strijdt het team, in hun opvallend roze outfit, daarmee tegen 200 (!) andere teams van over de hele wereld. Meerdere teamleden deden eerder al mee aan de FIRST Lego League (FLL), de Lego-programmeerwedstrijd voor kinderen op de basisschool en begin middelbare school. Daarvoor reisden enkelen al eerder naar de wereldkampioenschappen in Amerika, waar zij toen ook een mooie prijs in de wacht sleepten.

Een van hen is onze Wassenaarse Mia Kaarls. Mia levert dit keer input op het ontwerp en de bouw van de robot, maar zij neemt in het bijzonder medeverantwoordelijkheid voor het programmeerwerk. De jonge tech-talenten vormen met elkaar een sterk team, met programmeurs, engineers, robotbestuurders en sociaal media experts. Het diverse team uit onze Haagse regio is nog wel op zoek naar medesponsors, bij wie ze onder andere graag langs komen om hun werk en resultaten te presenteren. Hiervoor heeft Pink to the Future een website aangemaakt op GoFundMe. De Wassenaarse Krant zal Mia en haar team nauw blijven volgen en wenst haar heel veel succes bij dit wereldkampioenschap!