Foto: P. van der Peyl
Foto: P. van der Peyl Foto:

Wassenaarse Post

Wij ontvangen graag uw ingezonden brieven. De deadline is woensdag 09.00 uur. Wij ontvangen uw bijdrage bij voorkeur per e-mail, maar per post mag ook. Ons e-mailadres is: redactie@dewassenaarsekrant.nl. Ons postadres is: Van Zuylen van Nijeveltstraat 202, 2242 AX te Wassenaar. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven en artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Aanvallen op personen, beledigingen en taalgebruik kunnen redenen zijn om een brief te weigeren. Anonieme bijdragen en open brieven (gericht aan instanties en derden) worden niet geplaatst.

Kappen van bomen
Ik klim niet gauw in de pen maar het slagveld dat ik recent aantrof in het Wassenaarse bos brak mijn hart. Onder het mom van herstel landgoed Rust & Vreugd is een compleet bos vernietigd. Waar is dit goed voor? Sprak nadien enkele deskundigen op dit gebied die mij wisten te vertellen dat de toegestane hoeveelheid gekapte bomen waarschijnlijk extreem overschreden is. Het is raadzaam, om er zelf even te gaan kijken. Het tart elk voorstellingsvermogen, wat men daar aantreft. Het lijkt slagveld van Verdun wel. Hoop dat jullie er wat mee doen ,want deze roofbouw moet worden gestopt. Anders is er over tien jaar weinig over van ons mooie groene Wassenaar.
P. Van Der Peyl

Verkeersinfarct
De gemeenteraadsverkiezing heeft het politieke landschap in Wassenaar enigszins opgeschud. Het verkeersdossier heeft zeker een rol gespeeld bij de keuze van menig lid van onze buurtverenigingen. Immers onze buurten dreigen het slachtoffer te worden van het nieuwe verkeersplan. De lokale partijen hebben aan invloed gewonnen. Wij vertrouwen erop dat zij hun uitspraken over het terugdringen van het verkeer door het dorp gestand zullen doen, maar in coalitiebesprekingen is de dynamiek onvoorspelbaar. Daarom zijn wij niet gerust! In het verkeersplan zijn geen projecten opgenomen, om het sluipverkeer door Wassenaar te ontmoedigen. Voorstellen daartoe zijn afgewezen. Integendeel, het plan wil verkeerslichten anders afstellen, om het doorgaand verkeer sneller doorgang te geven. Het gevolg is een aanzuigende werking voor doorgaand verkeer. Het plan gaat uit van 2 doorgaande W-O routes (van Zuylen van Nijeveltstraat/ Lange Kerkdam en Kokshornlaan/van Cranenburglaan) en slechts 1 doorgaande N-Z route (van Duivenvoordelaan/ Prinsenweg/ Backershagenlaan). De andere N-Z route (Jagerslaan) wordt afgewaardeerd tot 30 km/u. Dit zal leiden tot een sterke toename van het verkeer vanuit Katwijk over genoemde routes en buurten dwars door het gehele dorp. Dankzij onze weerstand heeft de raad besloten een onderzoek uit te laten voeren naar een 30 km-zone. Wij steunen dit voor de gehele bebouwde kom van Wassenaar (dat wil zeggen van Noord t/m de Papagaaienlaan) in het belang van de veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid voor hen die wel in het dorp moeten zijn. Als de N44 vastloopt, sturen navigatiesystemen het verkeer door het dorp. Dat wordt niet aantrekkelijk als de maximumsnelheid 30 km is. Onbekend is de opdracht voor het nieuwe onderzoek en wat er wordt gedaan met de zienswijzen van de vele bewoners, die de 30 km zone steunen. Wel weten we dat B&W geen burgerparticipatie meer wil laten plaatsvinden. De openbaar vervoers- en hulpdiensten worden wel betrokken. Ook is opmerkelijk dat de externe consultant van Royal Haskoning die de zo omstreden studie geleid heeft, nu als senior beleidsmedewerker van de gemeente op dit dossier optreedt. Daarnaast blijkt de wethouder in gevorderd overleg te zijn om de rondweg N44 te versmallen tot een 2-baansweg van 50 km/u. Deze loopt dus nog eerder vast. Het verkeer richting Den Haag centrum/ Scheveningen zal nog vaker de route door het dorp zoeken. Het effect van deze afwaardering is niet onderzocht. Zie hier de bedreiging voor ons dorp. Onze boodschap aan de nieuwe gemeenteraad is: pas het plan aan en stel het belang van veiligheid en leefbaarheid (lawaai, emissies) en bereikbaarheid voor hen die in ons dorp moeten zijn voorop, boven die van het doorgaand verkeer.
Buurtverenigingen Burgwey, Backershagen, Schouwweg Noord, Bewonerscollectief Lange Kerkdam en Buurtcomité Storm Zuid