Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Ondanks stijging hoeveelheid ingezameld restafval
verwacht Wassenaar daling te kunnen realiseren

De hoeveelheid ingezameld restafval is in de gemeente Wassenaar vorig jaar ten opzichte van 2020 met 3,5 % gestegen. De hoeveelheid ingezameld restafval per inwoner kwam in 2021 uit op 244,4 kg. Wassenaar is daarmee volgens B en W nog “ver verwijderd” van de landelijke VANG-norm (Van Afval Naar Grondstof) die uitgaat van een doelstelling van 30 kg restafval per inwoner in 2025 en volledig circulair in 2050. Toch verwacht de gemeente, mede als gevolg van de per 1 januari jl. ingevoerde nascheiding van het restafval, het tij te kunnen keren.

Door Jos Knijnenburg

In een informatieve brief die vorige week samen met een uitgebreide rapportage over de afvalinzameling in 2021 aan de raad is gestuurd, staat dat de eerste resultaten van de nieuwe nascheiding dit voorjaar worden verwacht. Ze worden meegenomen in de nieuwe dienstverleningsovereenkomst voor 2023 met het regionale afvalbedrijf Avalex. Komende zomer wordt de raad al gevraagd om daarover keuzes te maken. Voor wat betreft de hoeveelheid ingezameld restafval (waaronder grofvuil, bouw- en sloopafval worden gerekend) verwacht Wassenaar “de grootste reductie te realiseren binnen de deelnemers van Avalex”. Behalve nascheiding van het restafval uit de grijze containers (waarbij bijvoorbeeld herbruikbare verpakkingsmaterialen uit het afval worden gehaald) zet Wassenaar ook in op het scheiden van GFT-afval bij hoogbouw en op extra inspanningen om etensresten uit het restafval te halen. Allemaal om de hoeveelheid restafval zo veel mogelijk te reduceren. Het aantal bezoeken aan de milieustraat aan de Hogeboomseweg is in 2021 gedaald ten opzichte van 2020. Dat neemt volgens B en W niet weg dat het aantal bezoeken “nog vele malen hoger ligt“ dan voor de coronacrisis. De komst van Covid-19 heeft niet alleen het thuiswerken en kopen via internet gestimuleerd, mensen zijn ook massaal aan het schoonmaken, opruimen en klussen gegaan met alle gevolgen van dien voor de hoeveelheid geproduceerd afval. Curieus in de uitgebreide afvalrapportage over 2021 is de daarin opgenomen top 10 van bezoekers van de milieustraat, gerangschikt naar straat.
Met stip op 1 staat de Van Bronckhorstlaan in Rijksdorp, gevolgd door de Donker Curtiusstraat. Ook opmerkelijk, vanaf de Oostdorperweg werden blijkens die top 10 van aanbieders vorig jaar evenveel bezoeken aan de milieustraat gebracht als vanaf de Zijdeweg, vanwaar het een aanmerkelijk stukje verder rijden is. Een andere opvallende straatnaam in de top 10 van bezoekers aan de milieustraat is het Van Ommerenpark. “De exacte adressen zijn op aanvraag beschikbaar voor de verantwoordelijke ambtenaren”, aldus het rapport. De milieustraat midden in de Groene Zone, die vrijwel uitsluitend per auto wordt bezocht, is sinds enkele weken wat soepeler bereikbaar doordat alle verkeersdrempels op de Hogeboomseweg zijn verwijderd. Het totale aantal bezoekers van de milieustraat in Wassenaar kwam volgens het afvalrapport in 2021 uit op 35.699. Het aantal bezoekers daalde daarmee licht ten opzichte van 2020 en de hoeveelheid aangeleverd afval op de milieustraat nam af met ruim 11%. Het afgelopen jaar vond er ten opzichte van 2020 een sterke afname (-75%) plaats van het aantal meldingen van illegaal gedumpt afval, dat beperkt bleef tot 4 stuks. Financieel kwam Wassenaar voor wat betreft haar contract met Avalex over 2021 uit op een bescheiden positief resultaat van ruim 32.000. De afvalproblematiek is dermate complex en financieel veeleisend, dat achterover leunen geen optie is. De techniek helpt daarbij een handje mee. Zo is de nascheiding van huishoudelijk afval nog volop in ontwikkeling, zo schrijft het college. Daar komt bij dat een goed afvalbeleid en scherpe monitoring niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de burgers die jaarlijks bijdragen aan de kosten van inzameling en verwerking van afval via de aanslag van de BSGR met lokale belastingen en heffingen.