Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Opening seizoen Stoomtrein Katwijk Leiden boost voor recreatief Valkenburgse Meergebied

Wassenaar - Terwijl het afgelopen zaterdag nog regende en hagelde, was het de dag erop al een drukte van belang rondom het Valkenburgse Meergebied. Dat manifesteert zich aan de oostzijde mede door een grote opknapbeurt van het parkeerterrein en andere faciliteiten voor bezoekers steeds meer als recreatiegebied. De opening dit paasweekeinde van het nieuwe seizoen van het smalspoorcomplex Stoomtrein Katwijk Leiden geeft daar een extra impuls aan.

Door Jos Knijnenburg

De gemeente Katwijk investeerde tijdens de coronacrisis flink in een grote renovatie van het parkeerterrein aan de oostzijde van het meer. Extra faciliteiten voor bezoekers waaronder een ligweide met vaste houten ligstoelen, een speelplek voor kinderen en een nieuwe fietsenstalling gingen ten koste van een deel van de parkeerplaats, maar het verlies aan parkeerplekken is ruimschoots gecompenseerd door de aanleg van een nieuw parkeerterrein tussen de Valkenburgse Plas en de A44. Geflankeerd door een oude rangeerlocatie van de NS. De opknapbeurt van het parkeerterrein ging gepaard met de aanleg van een sterk verbeterde entree van het buitenmuseum op het complex van Stoomtrein Katwijk Leiden.

De organisatie, die steunt op een groot contingent vrijwilligers, heeft haar loods annex museum op het terrein de afgelopen ruim 17 jaar uitgebreid met een buitenmuseum, waarvan in 2004 een fraai ontwerp verscheen dat nog altijd is te zien op het grote mededelingenbord naast de hoofdingang. Jaar na jaar is vrijwel alles op de tekening daadwerkelijk gerealiseerd en zelfs meer. Zo werd afgelopen zomer nog een extra loods voor locomotieven gerealiseerd en is op het voorterrein van het binnenmuseum een modelspoorbaan aangelegd. Met ingang van het nieuwe seizoen is ook de vernieuwde en museumhal voor het eerst in volle glorie te bewonderen. Niet alleen is de expositieruimte met 400 vierkante meter fors uitgebreid, er is ook een speciale kindercorner gemaakt, waar kinderen hun hart met treintjes kunnen ophalen. Wie het terrein van Stoomtrein Katwijk Leiden betreedt, komt onmiddellijk in een andere tijd terecht. Hier staan nog originele houten telefoonpalen met porseleinen isolatoren. De bezoeker waant zich in een tijd waarin, dat wordt hier wel duidelijk, het smalspoor op meerdere terreinen een wezenlijke functie had. Niet voor niets is er op het complex zelfs een tuinderij aanwezig. Stoomtrein Katwijk Leiden heeft tijdens de coronacrisis een flinke veer moeten laten, waardoor het vijftig jarig jubileum in 2020 flink in de wielen werd gereden.

Het laat onverlet dat er op tal van fronten keihard is gewerkt om het complex op tal van punten te verfraaien. De website stoomtreinkatwijkleiden.nl waarop alle info is te vinden is stevig geprofessionaliseerd en daarmee een geheel eigentijds visitekaartje en informatiebron geworden. We schreven al eerder over het werk aan het nog ontbrekende stuk smalspoortracé, waardoor er eindelijk helemaal rondom de Valkenburgse Plas kan worden gereden. De organisatie meldt op de site dat dit zoals het er nu naar uitziet vanaf juli 2022 mogelijk zal zijn. Het emplacement tussen de Wassenaarse Zijlwatering en de Valkenburgse Plas, waar het bestaande tracé rond het meer nu nog eindigt en wordt gerangeerd, blijft dus nog even in gebruik. De extra reuring vanaf dit paasweekend aan de oostzijde van het Valkenburgse Meergebied, staat in schril contrast met de rust aan de in Wassenaar gelegen westzijde. Even was daar in 2021 op enkele plekken graafwerk te zien, maar dat omvatte alleen archeologisch onderzoek. Een stille voorbode van een zeer ingrijpende verandering, wanneer de zandwinning wordt uitgebreid in de richting van Wassenaar. Wanneer dat plaats gaat vinden is nog niet bekend, maar hoeveel poldergrond verandert in water is al wel te zien op kaartjes in de laatste plannen voor de Groene Zone.