Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Gemiddelde transactieprijs Wassenaarse woning stabiliseert maar aanbod appartementen nog krap

Wassenaar - Traditiegetrouw maakt de afdeling Haaglande van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in de tweede week van april de cijfers van de Wassenaarse woningmarkt over het eerste kwartaal bekend. De gemiddelde transactieprijs van een woning in Wassenaar kwam in het eerste kwartaal van 2022 uit op 1.013.000 euro. Dat is exact gelijk aan de gemiddelde transactieprijs die de NVM-makelaars over het vierde kwartaal van 2021 realiseerden. Het afgelopen jaar kwam de gemiddelde transactieprijs alleen in het derde kwartaal van 2021 op minder dan een miljoen euro uit.

Door Jos Knijnenburg

De NVM had het verleden week bij de presentatie van de nieuwste kwartaalcijfers over een “lichte bries” op de oververhitte woningmarkt omdat de gemiddelde huizenprijs in Nederland per kwartaal voor het eerst in jaren daalde. Als we de kwartaalcijfers van NVM-Haaglanden over de Wassenaarse woningmarkt over een wat langere periode bekijken, dan is een daling van de gemiddelde transactieprijs in het villadorp aanzienlijk minder uitzonderlijk. De afgelopen tien jaar was een dergelijke daling in Wassenaar zelfs elk jaar wel minimaal één kwartaal aan de orde. Met uitzondering van 2020, toen de gemiddelde transactieprijs in het dorp volgens de vier kwartaalberichten op rij geleidelijk steeg van 719.500 naar 789.700 euro. In hoeverre de stabilisatie van de gemiddelde transactieprijs in Wassenaar het afgelopen half jaar een indicatie vormt voor een lokale afkoeling van de huizenmarkt zal de toekomst uitwijzen.

Feit is dat de afgelopen drie maanden volgens NVM Haaglanden in Wassenaar 53 % van alle verkochten woningen boven de vraagprijs werd verkocht. In het laatste kwartaal van 2021 kwam dit percentage uit op 42%. Het totale aantal door de NVM-makelaars jaarlijks verkochte woningen in Wassenaar bereikte in 2012 een dieptepunt met 144 stuks, om daarna te stijgen tot 355 (in 2016), waarna het daalde tot 276 (in 2018) en steeg tot 341 (in 2020). Vorig jaar leverde een lichte daling op tot 332 stuks. De verkoop in het eerste kwartaal van 2022 is uitgekomen op 72 woningen. Fors minder dan in het eerste kwartaal van 2021, toen nog 89 huizen werden verkocht. Zoals gebruikelijk peilt de Wassenaarse Krant omstreeks de presentatie van de nieuwe NVM-kwartaalcijfers ook altijd even het aanbod van Wassenaarse woningen op NVM-site Funda. Het afgelopen weekeinde signaleerden we langs deze weg een aanbod van slechts 13 appartementen in Wassenaar. Dat is precies evenveel als drie maanden geleden, maar wel met de kanttekening dat er slechts 10 appartementen met een vraagprijs van minder dan een miljoen euro in de etalage op Funda stonden. Vier daarvan waren al voorzien van een label “verkocht onder voorbehoud” of “onder bod”. Het aanbod van in Wassenaar via Funda te koop staande woonhuizen (inclusief die “verkocht onder voorbehoud” of “onder bod”) bedroeg begin deze week 99 stuks. Dat is aanzienlijk meer dat het laagterecord van 67 stuks dat we precies drie maanden geleden noteerden. Vorig jaar om deze tijd werden er nog 134 woonhuizen te koop aangeboden en in april 2020 waren dat er 209. De gemiddelde verkooptijd van een woning in Wassenaar kwam in het eerste kwartaal van 2022 volgens de cijfers van NVM-Haaglanden uit op 44 dagen en dat als we alle kwartaalberichten van de afgelopen tien jaar op een rijtje zetten, een absoluut laagterecord. Ter vergelijking, in het eerste kwartaal van 2012 bedroeg de gemiddelde verkooptijd in Wassenaar nog 283 dagen. De in NVM-termen “lichte bries” die op de Wassenaarse huizenmarkt is opgestoken, mag gezien de ligging van het dorp worden getypeerd worden als “een windje van zee”. Bijna windstilte of niet, wie op de plaatselijke huizenmarkt wil toeslaan moet momenteel in elk geval voortvarend kunnen schakelen.