Afbeelding
Foto:

Heeft de KBO Wassenaar iets met Leidse Viswijven?

Wassenaar - Twee jaar geleden waren wij het laatste optreden van de Leidse Viswijven voordat de heilige Corona ons leven ging beheersen. Gelukkig was dat een optreden dat nog lang nagalmde. En nu waren de Viswijven, na vertrek van de heilige Corona, terug in de kantine van het Huis van de Toekomst met een nieuwe verfrissende dirigent op de bok. Er was een meedeinende leidster die alles vakbekwaam in de gaten hield. Aan het koor merkte je, dat het zichtbaar tevreden is met deze vakvrouw. Het was een groot meerstemmig uit 35 vrouwen bestaand ‘shantykoor’, dat verrassend goed in elkaar steekt. Zij laten zich begeleiden door drie accordeonisten. Daarnaast werden sommige liederen ondersteund door een weldadig klinkende dwarsfluit die goed van pas komt in nummers waarin een snik vereist is. Het geeft een extra zetje. De akoestiek van de kantine van Blauw-Zwart leent zich overigens uitstekend voor muzikale klanken.
Natuurlijk mag niet onvermeld blijven de meer dan voortreffelijke wijze waarop ’Blonde Greet’ de te zingen nummers van vakkundig commentaar voorziet. Ze moest wel ondersteund worden, maar dat had meer te maken met een herstellende heup. Wat fijn is aan dit koor, dat men altijd opent met een eigen lied heel toepasselijk genaamd: Het viswijvenlied.
Het viswijvenkoor schroomt ook niet, naast bekende shantyliederen, om op bestaande liederen zelf teksten te schrijven. Een goed voorbeeld is de smartlap Patsy van Rein de Vries. Het is kundig omgetoverd tot een ‘shanty’ lied, maar men zingt ook een succesvol nummer van the Beach Boys ‘Sloop John B’ met het verzoek aan de aanwezigen, om toch vooral mee te zingen. Daar waagden onze ‘oudjes’ zich niet aan. Het aanwezige publiek kwam pas los bij het laatste nummer. Toen werd er gevraagd om het koor uitbundig uit te zwaaien. Van die gelegenheid werd door velen volop gebruik gemaakt. Maar wat is velen? Nog geen twintig mensen maakten gebruik om deze middag bij te wonen. En dat terwijl wij ons mond vol hebben over eenzaamheid? Wassenaar is een vergrijzende gemeente met veel eenzaamheid. Waarom komt men dan niet naar zo’n prachtig evenement?
Wilt u ook zo’n meeslepende middag van de KBO meemaken? U bent van harte welkom op woensdag de 25e mei. Dan treden op de Bollen Mina’s. Een uit 38 leden bestaand koor, dat oude bekende en nieuwe bekende nummers zingt zoals Droomland, Een beetje vrede, Onder de lantaarn etc. te veel om op te noemen. Niet leden van de KBO betalen €5, - maar daar krijgt u wel een gratis kopje koffie voor!.
Kom alstublieft naar zo’n middag, anders moeten wij helaas een keer de stekker uit het stopcontact halen. Dat wil toch niemand?
Peter Knijnenburg