Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Protestantse Gemeente Wassenaar houdt sinds 3 april op zondag één kerk gesloten

Per afgelopen zondag 3 april, precies twee weken nadat de katholieke Jozefkerk aan de eredienst werd onttrokken, is het aantal zondagsdiensten van de Protestantse Gemeente Wassenaar (PGW) teruggebracht van drie naar twee. Dit betekent dat vanaf deze maand, met uitzondering van Eerste Paasdag 17 april, elke zondag afwisselend één van de drie protestantse kerkgebouwen (Dorpskerk, Kievietkerk en Messiaskerk) gesloten zal blijven. Dat blijkt uit de april/mei-editie van het tweemaandelijkse PGW-mededelingenblad Gemeentenieuws.

Door Jos Knijnenburg

Voorzitter Freek Koster schrijft in Gemeentenieuws dat het teruglopende kerkbezoek ten grondslag ligt aan de beslissing om voortaan het aantal diensten op zondag terug te schroeven van drie naar twee. Daardoor houdt op die dag voortaan één van de drie protestantse kerkgebouwen de deuren voor kerkgangers gesloten.

Naast het teruglopende kerkbezoek, dat ook voor de coronaperiode al aan de orde was, wordt net als bij de katholieken, de bemensing van ambtsdragers en dat betreft hier geen pastores maar predikanten, een steeds groter probleem. “We hopen en verwachten dat concentratie van diensten zal leiden tot vollere kerken en daarmee tot meer elan, inspiratie en gemeenschapszin”, zo schrijft Freek Koster in de nieuwste editie van Gemeentenieuws.

Het besluit om het aantal zondagdiensten, na afschaffing van de beperkende coronamaatregelen, terug te brengen, was al in november door de Kerkenraad genomen en kwam bepaald niet uit de lucht vallen. In augustus 2021 schreef Freek Koster al in Gemeentenieuws dat dat het houden van drie diensten op zondag “bepaalt geen drie volle kerken oplevert” en dat men zich op korte termijn zou gaan bezinnen over het wel of niet openhouden van drie protestantse kerken op zondag. “Die vraag is niet nieuw, maar wordt steeds urgenter”, aldus Koster afgelopen zomer. Nu het rooster met zondagsdiensten met ingang van deze week daadwerkelijk witte plekken vertoont, komt ook de onvermijdelijke kwestie aan de orde, in hoeverre de protestanten in navolging van de katholieken op termijn wellicht ook tot een kerksluiting moeten overgaan.

Freek Koster laat daarover weten dat de Kerkenraad in november eveneens een procedure heeft vastgesteld voor de toekomstige bestemming van de kerkgebouwen, waarin die vraag wordt meegenomen. Begin maart is besloten een werkgroep te formeren die de besluitvorming gaat voorbereiden en die naar verwachting medio 2023 haar bevindingen zal presenteren.

Er zijn naast de recente ontwikkelingen in de katholieke kerkgemeenschap van Wassenaar waarbij de Jozefkerk aan de eredienst is onttrokken en er in Rijksmonument De Goede Herderkerk voorlopig nog wel eucharistievieringen worden gehouden, al eerder in het dorp kerken gesloten en kerkgebouwen gesloopt. Toen Frans Micklinghoff in september 2005 een boek over de negen Wassenaarse kerken publiceerde, was de Zijllaankerk enkele jaren eerder al gesloopt en stond de Bloemcampkerk op de nominatie voor een sloopvergunning. Beide kerken hebben na de sloop plaatsgemaakt voor woningbouw.

Een jaar geleden besloot de gemeente Wassenaar (samen met Voorschoten) deel te nemen aan een landelijk project om de komen tot een plaatselijke kerkenvisie op het religieuze erfgoed van in Wassenaar. Afgelopen januari stelden B en W het verslag van de verkenningsfase met een plan van aanpak vast waarover we al eerder in deze krant schreven. Besluitvorming hierover staat vooralsnog voor het eerste kwartaal van 2023 op de agenda.

Intussen vervullen ook nog volop in bedrijf zijnde kerkgebouwen in Wassenaar een steeds bredere maatschappelijke en culturele functie, van muziekconcerten en bazars tot inloophuis voor vluchtelingen. En in de aanloop naar Pasen 2022 vormt de Messiaskerk vandaag 8 april en komende weekeinde letterlijk en figuurlijk het toneel van de eerder uitgestelde plaatselijke uitvoering van de Passion tijdens een bijeenkomst van de cast in de kerk aan de Zijllaan werd gemaakt.