Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Dorpsvernieuwing blijft komende jaren issue op
politieke, maatschappelijke en wijkagenda’s

Planvorming voor vervangende nieuwbouw mag dan vaak jaren in beslag nemen, het slopen van een oud pand om daarvoor ruimte te maken gaat een stuk sneller. Naast de oude sporthal van De Kievieten maken slopers momenteel ook korte metten met het voormalige SWZ Huize Willibrord en het naastgelegen complex aanleunwoningen.

Door Jos Knijnenburg

Bijgaande foto van vlak voor het begin van de sloopwerkzaamheden met daarop Huize Willibrord en links de Sint Willibrorduskerk staat bijna symbool voor een tweetal maatschappelijke trends met ongekende gevolgen. De toenemende ontkerkelijking stond aan de basis van de sluiting van de Jozefkerk en maakte dat de Sint Willibrorduskerk de afgelopen maand als centrale kerk voor heel katholiek Wassenaar een nieuwe fase ingegaan. De sloop van SWZ Huize Willibrord is een rechtstreeks gevolg van de enorme veranderingen die de zorg momenteel ondergaat. Het traditionele verzorgingshuis maakt plaats voor een situatie waarbij de zorg thuis steeds belangrijker wordt. In Wassenaar opereren de medewerkers in de thuiszorg van de SWZ vanuit sociale wijkteams die elk hun cliënten in een bepaalde wijk van Wassenaar ondersteunen. Voor de zorg binnen de muren van de SWZ blijft alleen de zwaardere (verpleeghuis) zorg over.

SWZ Huize Willibrord en de Ridderhof maken plaats voor een nieuw complex woningbouw dat in verschillende vrijstaande eenheden wordt gerealiseerd. Het gaat om koop- en huurappartementen, waarvan een deel binnen de sociale huursector valt. Op spandoeken die aan de bouwhekken rondom het terrein zijn bevestigd staat een luchtfoto van de buurt waarop de nieuwbouw met behulp van een fraaie animatie zeer realistisch is weergegeven. Er zijn meer ontwikkelingen die werken als een vliegwiel voor fysieke dorpsvernieuwing zoals in het onderwijs. Dalende aantallen leerlingen maken dat steeds meer scholen verdwijnen. Soms krijgen schoolgebouwen een woonfunctie zoals de Paulusschool, de Europaschool of het oude O&O-gebouw in Oostdorp dat momenteel wordt verbouwd.

De lijst met gesloopte scholen blijft ook maar groeien. Van de Karel Doorman MAVO in Zuid tot de Salvatorschool en Sion in Noord, terwijl in het Van Polanenpark de afgelopen jaren de Bellesteijnschool en Het Hummeltje al plaatsmaakten voor woningen en in juli op nummer 105 een achttal tweekamerwoningen worden opgeleverd. Het door de politiek ingenomen standpunt dat Wassenaar voor woningbouw niet meer gaat uitbreiden, maar inbreiden binnen de bestaande dorpsgrenzen maakt dat het einde nog niet in zicht is. De nieuwe gemeenteraad bepaalt straks hoe de precieze invulling van de plek waar nu nog de Den Deijlschool staat, eruit komt te zien. We schreven al over een passage in het gemeentelijk overdrachtsdossier aan het begin van deze nieuwe raadsperiode die betrekking heeft op plannen van de Stichting Katholiek Onderwijs voor een Integraal Kind Centrum (IKC) op de locatie van de voormalige Wethouder Huibregteschool. Het IKC, dat pal naast de gloednieuwe gymzaal annex bewegingscentrum aan de Van Groeneveltlaan komt te staan, impliceert vervangende nieuwbouw voor de St. Jozefschool aan de Thorbeckestraat en de St. Jan Baptistschool aan de Anemonenweg.

Generaties Wassenaarders hebben op beide plekken in de schoolbanken gezeten, maar soms gaat de dorpsvernieuwing annex de transformatie van gebouwen in een bijna duizelingwekkend tempo. Begin 2014 werd het Gezondheidscentrum aan de Hofcampweg met daarin onder andere een cluster van huisartsenpraktijken geopend, terwijl Wassenaar acht jaar na dato binnen afzienbare tijd een nieuw gezondheidscentrum in de Jozefkerk krijgt. Het gebied rond de rotonde Lange Kerkdam/Langstraat werd dankzij de banken in de volksmond ‘Wallstreet’ genoemd, maar inmiddels heeft de opkomst van internetbankieren de bankensector gedwongen tot een heroriëntering op hun fysieke kantoren. Het bord aan de gevel van de Rabobank, die vorig jaar na de lockdown de functie van haar vestiging in Wassenaar al beperkte van bankzaken tot vermogensadvies, spreekt boekdelen.