Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Digitaal aangesterkte Vrienden van Wassenaar houden maandag na de ALV rijke traditie in ere

Komende maandagavond 11 april houdt de Vereniging van Vrienden van Wassenaar haar Algemene Ledenvergadering in de Warenar. Aansluitend op de vergadering zal burgemeester Leendert de Lange als spreker een ‘Tour d’Horizon van Wassenaar’ geven. Zowel leden als niet-leden zijn hierbij van harte welkom.

Door Jos Knijnenburg

De op 14 februari jl. 55 jaar geworden Vereniging van Vrienden van Wassenaar houdt komende maandag met de openbare lezing door een prominente spreker een rijke verenigingstraditie in ere. Dorpschroniqueur Frans Micklinghoff, vanaf de oprichting al lid is van de Vereniging van Vrienden van Wassenaar en schrijver van het jubileumboek dat ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan verscheen, zette daarin eind 2017 alle sprekers en de titels van hun voordracht gedurende die vijf decennia op een rijtje. ‘De toekomst van Wassenaar’ blijkt door de jaren heen een opmerkelijk populaire titel van menige spreker. Burgemeester De Lange zal het blijkens een aankondiging maandagavond gaan hebben over waar Wassenaar op dit moment staat en welk uitdagingen het nieuwe college te wachten staat. Het moment is daarvoor natuurlijk uitermate geschikt.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug, er is vorige week een voor twee derde splinternieuwe raad aangetreden en de formatie van het nieuwe college is met de benoeming van een informateur inmiddels van de kant af. In zijn speech bij het afscheid van de oude raad gaf de burgemeester al de nodige schoten voor de boeg waar Wassenaar als bestuurlijk zelfstandige gemeente nu staat en welke dossiers de komende vier jaar op de kersverse raadsleden liggen te wachten. Het overdrachtsdossier dat de gemeente Wassenaar ondanks online publiceerde omvat een indrukwekkende hoeveelheid onderwerpen en thema’s die tussen nu en 2026 in de plaatselijke politiek voorbij zullen komen. Wie het wil kan via wassenaar.nl de vergaderingen digitaal live of op een later moment bekijken en de stukken moeiteloos downloaden. Veel van hetgeen in Raadhuis De Paauw en na de start van de interne renovatie in 2023 wellicht in het politiebureau, wordt besproken mag zich in een warme belangstelling van de Vereniging van de Vrienden van Wassenaar verheugen.

Dat het verkeer in en rond Wassenaar zich op een warme belangstelling van de Vrienden mag verheugen is niet zo vreemd, gezien de motieven van de oprichters. Het aardige is dat de Vrienden de afgelopen jaren een flinke inhaalslag hebben gemaakt op het gebied van de digitalisering met de site vriendenvanwassenaar.nl als basis op internet. Op de site zijn columns, nieuwsbrieven en –flitsen te vinden, maar ook een gestaag uitdijende hoeveelheid digitale dossiers over onderwerpen die de kersverse raadsleden de komende jaren ongetwijfeld ook op hun bordje zullen krijgen. Met daarbij de nadrukkelijk disclaimer dat de Vrienden bij nog veel meer onderwerpen de vinger aan de pols zullen houden. Dankzij de zegeningen van de techniek kunnen bezoekers van de site vriendenvanwassenaar.nl per onderwerp ook kennisnemen van de mening van de vereniging, rechtstreeks van de bron.

Via de site kunnen bijvoorbeeld de zeer recente zienswijzen van de Vrienden het Realisatieplan Verkeersonderzoek en de Beperkte Gebiedsvisie Groene Zone worden gedownload. Maar ook de letterlijke tekst van een inspreker die als Vriend van Wassenaar het woord voert, kan worden bekken. Zo hield voorzitter vorig jaar een pleidooi in de raadszaal om nieuwbouw bij het raadhuis als het even kan te voorkomen. Corona mag ook de Vereniging van Vrienden van Wassenaar de afgelopen twee jaar danig parten hebben gespeeld, eind 2021 publiceerde zij op de eigen site een zeer uitgebreide en actuele nieuwsbrief die enkele maanden later als een soort van ‘Tour d’Horizon’ van de verenging zou kunnen worden gezien. Bezoekers kunnen komende maandagavond in de Warenar vanaf 21.00 uur vaststellen op welke terreinen de Vrienden en de gemeente elkaar de komende vier jaar gaan treffen.