Foto: Artist-freed
Foto: Artist-freed Foto: Artist-freed

Wassenaarse Post

Wassenaarse Post
Wij ontvangen graag uw ingezonden brieven. De deadline is woensdag 09.00 uur. Wij ontvangen uw bijdrage bij voorkeur per e-mail, maar per post mag ook. Ons e-mailadres is: redactie@dewassenaarsekrant.nl. Ons postadres is: Van Zuylen van Nijeveltstraat 202, 2242 AX te Wassenaar. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven en artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Aanvallen op personen, beledigingen en taalgebruik kunnen redenen zijn om een brief te weigeren. Anonieme bijdragen en open brieven (gericht aan instanties en derden) worden niet geplaatst.

Overlast door scooters
Sinds 9 Maart heeft de trotse Wethouder Klaver-Bouman een samenwerking met Felyx ondertekend. Dit maakt het straatbeeld er weer een stuk fraaier op, echter we hebben al genoeg zwerffietsen op de nodige plekken die de toegankelijkheid en veiligheid van het trottoir niet ten goede komen voor slechtziende, rollator of scootmobiel gebruikers. Het is nu aan de Wethouder Klaver om ook deze nieuwe toevoeging aan ons straatbeeld te handhaven. En deze vervoersmiddelen op de voor hen geschikte plekken te stallen. Zodat de vervuiling en veiligheid (ontsiering) van het prachtige Wassenaar niet toeneemt zoals in Den-Haag.
Hans Verkoren

Coalitie
In verschillende Wassenaarse media worden, nu de verkiezingen achter de rug zijn en de uitlagen bekend zijn, suggesties gedaan over de samenstelling van ons nieuwe college; welke politieke partijen kunnen samen een coalitie vormen? Geen van deze suggesties heeft het over de keuze van de Wassenaarders voor een conservatieve of progressieve politieke visie op ons dorp. Grofweg gezegd hebben we twee mogelijkheden: Gaan we nu alweer voor een miljoen nieuwe stenen in de Langstraat leggen, bestraten we opnieuw de Storm met andere dorpssteentjes, en leggen we weer voor twee ton aan verkeersdrempels op de Hogeboomseweg om ze daarna weer weg te halen? Of kon dat geld beter besteed worden? Zoals aan buurthuizen die helaas wegbezuinigd moesten worden, aan een museum voor Wassenaarse kunst en historie, aan energieneutraal bouwen, en aan collectief en kleinschalig wonen die koophuizen vrijmaakt voor jonge gezinnen? Vroeger zeiden we; gaan we over links of over rechts? Je zou ook kunnen zeggen; houden we alles bij het oude en blijven we ons geld op straat gooien of gaan we slagen maken voor een sociale en ecologisch duurzame toekomst? Ik denk dat het vooral aan het CDA en D66 voor welke richting zij kiezen: zij kunnen een meerderheid maken bij links of bij rechts, bij conservatief of progressief, bij stenen of bij mensen. De voornamelijk rechts georiënteerde partijen hebben acht zetels (VVD + LW), de meer links georiënteerde hebben ook acht zetels (HvW, GL-W + PvdA). Om een meerderheid voor een menswaardige coalitie te krijgen, hoop ik dat CDA (sociale duurzaamheid) en D66 (ecologische duurzaamheid) zich aansluiten bij Hart voor Wassenaar, de partij die bij de verkiezingen de meeste winst behaalde; opdat we in Wassenaar een betere balans krijgen tussen stenen en mensen.
Thea Messemaker

Witte Anjer Perkje
Bezoekers van het Bezoekerscentrum vliegveld Valkenburg kunnen sinds vorige week even stilstaan bij het Witte Anjer Perkje. Het perkje is een initiatief van het Nationaal Comité Veteranendag en is bedoeld als eerbetoon aan de veteranen in Nederland. Het idee om bij het bezoekerscentrum een Witte Anjer Perkje aan te leggen kwam van Maja Steenwijk, ‘Witte Anjer Perkje’-Ambassadeur van het Nederlands Veteraneninstituut, dat er naar streeft dat in elke Nederlandse gemeente een perkje wordt aangelegd. Zij zocht een locatie voor een perkje in de gemeente Katwijk en kwam al snel uit bij de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg. In goed overleg met het Rijksvastgoedbedrijf, dat het terrein van het voormalige vliegveld beheert, werd het perkje vorige week aangelegd door hoveniers van de afdeling Groenbeheer van de gemeente Katwijk. Het perkje is aangelegd onder de propeller die aan de gevel van het bezoekerscentrum hangt. De witte anjers zijn in de toepasselijke vorm van een letter ‘V’ (van Veteranen, Vrede, Vrijheid en Valkenburg) geplant. Het perkje is verder ingevuld met een mix van vaste planten: longkruid, salie, leliegras, ooievaarsbek en blauw schapengras. Bij de keuze van de planten is er rekening mee gehouden dat er al vroeg in het seizoen iets in bloei staat en dat het bloeiseizoen lang duurt. De komende tijd zullen de planten flink gaan groeien. De witte anjers - symbool voor de veteraan - zullen als het goed is rond Veteranendag (zaterdag 25 juni) in bloei staan. De officiële opening van het Witte Anjer Perkje zal later dit jaar plaatsvinden. Het bezoekerscentrum vliegveld Valkenburg is elke zaterdagmiddag van 13:00 uur tot 16:00 uur geopend.
Stichting Historie Vliegveld Valkenburg

Foto: Stichting Historie Vliegveld Valkenburg