Foto: Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar
Foto: Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar

Succesvolle start van Alzheimer Café met Anne-Marie Vollebregt (61) in de hoofdrol

Algemeen

Dinsdagavond 29 maart kwamen diverse mensen bijeen voor het Appeltaartconcert bij De Baron.  Dit was de officiële start van het Alzheimer Café nieuwe stijl. De aanwezigen werd gevraagd mee te denken over een nieuwe toepasselijke naam. Deze naam kunt in u in juni verwachten en wordt bij het volgende café gepresenteerd.

Door Nicole Siemer

Na een welkomstwoord van de mantelzorgconsulenten Ank Stout en Monique de Ruiter van SMOW, werden mooie klassieke stukken gespeeld door het Benjamin Franklin Trio. Daarna was de beurt aan een bijzondere dorpsgenote die werd geïnterviewd door Riet Middelhoek van Alzheimer Haaglanden. Anne-Marie Vollebregt (61), voormalig Medisch Verpleegkundige en moeder van 3 kinderen, kreeg enkele jaren geleden op relatief jonge leeftijd de diagnose alzheimer. Anne-Marie was net hersteld van borstkanker, toen ze te horen kreeg dat ze niet voor niets dingen vergat, het huishouden stroever verliep en dat ze tijdens haar werk niet meer op haar automatische piloot kon vertrouwen.
De diagnose dementie maakte haar uiteraard boos en verdrietig, maar vertelt ze, “ik was in zekere zin ook opgelucht”. Anne-Marie staat zeer positief in het leven. Zo denkt ze liever aan de mogelijkheden dan de onmogelijkheden die de ziekte veroorzaken.
“Ik heb nog zoveel lichtpuntjes in mijn leven. Mijn gezin is hechter dan ooit”. En haar ogen gaan stralen als ze over haar ervaringen vertelt in het tv-programma Restaurant Misverstand. Anne-Marie was een van de elf deelnemers in dit programma. “Niet alleen was het heel fijn om samen te zijn met mensen die in het zelfde schuitje zitten, maar ook te bemerken dat je nog zoveel leuke dingen wel kunt doen”. Er zou een grote wens voor Anne-Marie in vervulling gaan als in Wassenaar en omstreken een plek komt waar jong dementerende elkaar kunnen ontmoeten “De taboe doorbreken en open met elkaar erover praten, dat lucht op”.

De vragen die na afloop van dit interview kwamen vanuit het publiek gaven wel aan dat er nog veel te verbeteren valt in de voorzieningen van Alzheimer patiënten. En ook al zijn er in Wassenaar veel goeie initiatieven genomen, het feit blijft dat in een sterk vergrijzende gemeente, nog veel te halen valt om mensen met dementie een plekje te geven waar ze zichzelf kunnen zijn en de zorg op maat sterk verbetert wordt. De nieuwe coalitie mag de aanpak hoog op de agenda zetten namens alle bezoekers van het Alzheimer Café.