Martijn Bolkestein informateur in Wassenaar

De fractievoorzitters van de Wassenaarse VVD en Hart voor Wassenaar, hebben namens de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Wassenaar, de heer Martijn Bolkestein als informateur aangesteld. Bolkestein zat tussen juli 2020 en maart 2021 namens de VVD in de Tweede Kamer. Daarnaast is hij een neef van voormalig VVD-politicus Frits Bolkestein. De informateur heeft de opdracht gekregen om onderzoek te doen naar de mogelijkheden om te komen tot de vorming van een stabiele coalitie die kan steunen op een werkbare meerderheid in de gemeenteraad en recht doet aan de uitslag van de verkiezingen.
De informateur dient daarbij gesprekken te voeren met vertegenwoordigers van alle fracties, waarbij in ieder geval worden betrokken:
- programmatische overeenkomsten en verschillen op hoofdlijnen;
- mogelijke inhoudelijke dan wel procedurele breekpunten van de zijde van fracties;
- voorkeuren voor samenwerkingscombinaties van de afzonderlijke fracties;
- welke mogelijkheden worden gezien voor de vorming van een coalitie en de samenstelling van een nieuw college en het proces daar naar toe, zoals de mogelijkheid om een basisakkoord te formuleren tussen de twee grootste partijen en daarna de andere partijen te betrekken
- eerste verkenning samenstelling college.
- over de bevindingen op zo kort mogelijke termijn verslag uit te brengen voorzien van een advies over te nemen vervolgstappen.
Het huidige College van B&W bestaat uit de VVD, D66, CDA en Lokaal Wassenaar. In de op 30 maart geïnstalleerde nieuwe gemeenteraad zijn de VVD en Hart voor Wassenaar met allebei vijf zetels de grootste partijen.