Foto: Mirjam Franken
Foto: Mirjam Franken Foto:

Acht verhuiswagens vol goederen tijdens Wassenaar steunt Oekraïne

Wassenaar - Hoe verschrikkelijk is die zinloze oorlog in Oekraïne. En wat kun je daar dan aan doen? Een machteloos gevoel maakt je triest. De vele acties van hulporganisaties geven wat troost. Ruim 4 miljoen mensen zijn inmiddels uit Oekraïne gevlucht. En 8 miljoen mensen zijn binnen Oekraïne op de vlucht. John Schrader en Leo Bellekom namen het initiatief om iets binnen Wassenaar te gaan doen.

Door John Schrader 

Zij bellen met Jaap de Mooij van Stichting De Ruyter uit Rijnsburg. "Kom zaterdag kijken hoe wij het hier in Rijnsburg doen", zegt Jaap. En twee dagen later staan we daar dan ook. In een hal van meer dan een half voetbalveld vol. Volop bedrijvigheid van vele vrijwilligers. Wat een passie, ijver en sfeer. Dan horen we een luide kreet. "O, dat is Jaap", zegt een vrijwilliger, net een blij ei! "Al snel worden we het eens. Jullie zamelen in en wij rijden het naar verschillende plekken in Oekraïne", zegt Jaap. Daar rijden de mensen uit de kerken het verder het land in, tot achter de frontlinies.
Het enthousiasme van Jaap slaat over. We bellen met de gemeente Wassenaar. Zoeken contact met alle scholen en schrijven een stuk voor De Wassenaarse Krant. We benutten facebook en andere media met als resultaat een leger aan vrijwilligers. We zijn er helemaal klaar voor als op dinsdag om 8.30 uur de eerste Wassenaarders hun spullen komen brengen bij de oude Den Deylschool. Wel 3 dagen lang van 09.00 uur tot 21.00 uur gaat de inzameling door. Vrijwilligers vallen uit, maar gaten worden ingevuld door anderen. Ruim 150 Wassenaarders komen helpen bij het sorteren, sjouwen en verplaatsen van alle goederen.

Halverwege de tweede dag bellen we Jaap. "Kun je alvast wat ophalen, de school staat hier helemaal vol," melden we. Een uur later staat de vrachtwagen er. "Alles wat met slapen te maken heeft mag er in", zegt chauffeur Dick. Vol verbazing loopt hij door de school. "Wat is hier gebeurd zegt hij. Geweldig, man. Ik kom straks weer terug. Dit gaat direct de trailer in naar Oekraïne!" Dick weet nog niet dat hij de komende dagen 8x een rit gaat doen tussen Wassenaar en Rijnsburg. En weet u waar we heel blij van zijn geworden? Dat zijn de berichten dat de ene vracht na de andere direct door is gegaan naar Oekraïne. Ook een vrachtwagen vol met voeding, hygiënemiddelen en verbandmiddelen. Alles is goed aangekomen en met heel veel dank ontvangen. Die dank dragen we heel graag over aan al die Wassenaarders die spullen zijn komen brengen. En ook dank aan die 150 vrijwilligers. En wat te denken van de Wassenaarse ondernemers die op ieder vraag een antwoord hadden, zonder kosten te berekenen. GEWELDIG!!!

Dit waren de bijzondere momenten tijdens de inzameling van goederen voor Oekraïne:
- Kinderen kwamen pakken rijst en pasta brengen, gekocht van geld dat ze hadden gekregen met het ophalen van lege flessen langs de deuren.
- De container bij het Rijnlands Lyceum is 2x per dag geleegd. We komen aanrijden en een leerling vraagt: Is dat allemaal voor Oekraïne? Ja zeggen wij. De leerling doet zijn jas uit en gooit die er spontaan bij.
- Er wordt gebeld. Ik heb 8000(!) paar nieuwe sokken; kun je die gebruiken? Heel graag roepen wij in koor.
Dan komt er een auto het terrein oprijden. Vol met nieuw verpakte warme dikke truien, vesten en bodywarmers. Geweldig! Ik kom straks nog een keer zegt de chauffeur en weg is hij al weer.
- We horen de Oekroe kreet. Jaap is op bezoek. Met veel passie vertelt hij de vrijwilligers hoe blij de mensen in OekraÏne zijn met al deze spullen
- Wat is alles toch goed verzorgd, zegt een vrijwilliger. Was het nu ook maar zo goed in Oekraïne.
- Ik word zo blij van al die saamhorigheid hier in Wassenaar, zegt een andere vrijwilliger. Het is hier erg sfeervol, een lach en een traan en vooral veel liefde en warmte.
- Bent u er al weer, vraag ik een mevrouw. Dit is mijn 5e keer, zegt ze. Ik breng alles met de fiets, goed voor het milieu. En de zon schijnt.

De Bloemcampschool hield 3 dagen een grote actie. Daarna regelden zij het verhuisbedrijf van Ede, dat deze week ook al 1000 verhuisdozen voor de actie in Wassenaar had verspreid. Verhuisbedrijf van Ede kwam met een grote verhuiswagen en een extra busje. Er was ruimte over, dus haalden zij ook bij de Amerikaanse School alle gesorteerde goederen op. Bijna 50m3 goederen werd rechtstreeks naar Rijnsburg gebracht en gaat direct mee naar Lviv in West-Oekraïne.
De mooie actie “Wassenaar steunt Oekraïne” werd mede mogelijk gemaakt met medewerking van: Jumbo Wassenaar, Fonds Wassenaar, Verhuisbedrijf Lagerberg, Kievietschool, Nutsschool, St.Jozefschool, St.Jan Baptistschool, Bonifaciusschool, Montessorischool, Herenwegschool, Bloemcampschool, van Ede verhuizingen, Amerikaanse School ASH, Adelbert College, Rijnlands Lyceum, van der Kroft Party Rental, Nooitgedacht cadeau, van Leeuwen catering op Maat, Eko plaza, Keurslager Groeneveld, Cafetaria ’t Tonnetje, scouting van Woesik, De Stille Kracht, stichting Spelenderwijs, Albert Heijn, Aldi, Hoogvliet, Jumbo Voorschoten, natuurdrogisterij Anneke, Gamma, de Lekkerbekking, stomerij Nico Pols, Elder Care, stomerij Dry Cleaning, groenteman Duys Vers en De Wassenaarse Krant. De foto's zijn allemaal door Mirjam Franken gemaakt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding