Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Parochianen Sint Jozef op warme wijze onthaald in centrale Sint Willibrorduskerk

Precies een week nadat de Sint Jozefkerk aan de eredienst werd onttrokken, werden de leden van de parochiekern Sint Jozef afgelopen zondagmorgen tijdens een speciale eucharistieviering in een goed gevulde centrale Sint Willibrorduskerk van harte welkom geheten. Ton Beijersbergen sprak als voorzitter van de pastoraatsgroep van “een nieuw huis voor ons allen”.

Door Jos Knijnenburg

De dienst begon op het altaar met het aansteken van vier kaarsen die op vier kandelaars stonden die tot voor twee weken geleden altijd het altaar van de Jozefkerk flankeerden en de vier evangelisten symboliseren. Achterin de kerk is een ruimte inmiddels ingericht als de Jozefkapel, waarin zich meer objecten uit de Jozefkerk bevinden. Een van de blikvangers is een Jozefbeeld dat vanuit Groot Deijleroord naar de Sint Willibrorduskerk verhuisde en dat is vervaardigd door beeldend kunstenaar Peter Roovers (1902 -1993) die mede bekend werd door de vele oorlogsmonumenten die hij vervaardigde. Ton Beijersbergen memoreerde de steeds intensievere samenwerking tussen de Jozef- en de Willibrorduskern die al jarenlang achter de schermen heeft plaatsgevonden, maar nu de Jozefkerk daadwerkelijk is gesloten, op tal van fronten zichtbaar wordt. Hij toonde de aanwezigen de boeken die over de Jozef en de Willibrordus zijn geschreven en sprak van twee parochies met “een indrukwekkend verleden”. Maar daaruit blijkt ook iets bijzonders. “Er is meer dat ons bindt, dan dat ons scheidt”, aldus Beijersbergen.
Pastoor Kees van Vliet sprak van “een bijzondere week in katholiek Wassenaar”. Hij vergeleek de huidige vastentijd op weg naar Pasen met een tocht. Het bruggetje naar de processie als voettocht die bijna twee weken vanuit de Jozefkerk naar de Sint Willibrorduskerk werd gehouden, was daarmee snel gelegd. Van Vliet typeerde het kerkgebouw aan de Kerkstraat als “de centrale gemeenschappelijke halteplaats”. Woorden die perfect aansloten bij het slotakkoord. Want na afloop van de dienst kregen alle aanwezigen een rode roos uitgereikt voorzien van een kaartje met de tekst ‘Samen verder in het spoor van St. Jozef en St. Willibrord’. Tijdens de eucharistieviering werd

een aantal malen de oorlog in Oekraïne genoemd en gebeden voor vrede maar ook voor wijsheid van de machthebbers die daar een einde aan zouden kunnen maken. Het kerkgebouw in het centrum van het dorp heeft veel glas-in-loodramen met symboliek en bijzondere verhalen. Op een exemplaar uit de zuidmuur staat een wel heel actueel klinkende tekst: ‘Geschonken uit dankbaarheid voor het behoud van den vrede in 1914’. Het jaar waarin de Eerste Wereldoorlog begon die aan het destijds neutrale Nederland voorbijging.