Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Ontwerpbestemmingsplan ‘Residentie Parkzicht’ voor herontwikkeling ANWB-terrein ligt ter inzage

Wassenaar - Sinds afgelopen donderdag 24 maart ligt het ontwerpbestemmingsplan ‘Residentie Parkzicht Wassenaar’ dat de planologische basis vormt voor de herontwikkeling van het ANWB-terrein, voor een periode van zes weken ter inzage. De stukken kunnen tot en met 4 mei a.s. op het Gemeentekantoor fysiek worden bekeken en zijn ook terug te vinden op de site ruimtelijkeplannen.nl. Het plangebied dat in totaal 37.365 m2 Wassenaarse gemeentegrond omvat, ligt op de hoek van de Haagse Wassenaarseweg en de Van Alkemadelaan en grenst aan het landgoed Clingendael en de Koningin Beatrixkazerne.

Door Jos Knijnenburg

Jarenlange leegstand van kantoorruimte die functioneel en energetisch die meer aan de wensen en eisen van de huidige tijd voldoet, deed de ANWB besluiten om haar huidige hoofdkantoor op de grens van Wassenaar en Den Haag te verplaatsen naar een nieuwe plek in het centrum van de Residentie. Volgens het ontwerpbestemmingsplan dat nu ter inzage ligt is het de bedoeling om de kantoorlocatie aan de Wassenaarseweg 220 te transformeren tot een woongebied met “licht ondersteunende zorg en gemengde niet-woonfuncties voor (buurt)bewoners. Het aantal nieuwe woningen wordt in het plan omschreven als “circa 400 tot maximaal 425”, waarvan 25% het predicaat ‘sociaal’ krijgt. De gemeente Wassenaar bepaalde vorig jaar mei in een startdocument dat de maximale bouwhoogte varieert van 26 tot 47 meter. Monumentale bouwdelen, zoals het oorspronkelijke ANWB-hoofdkantoor met het bekende logo op het dak, blijven behouden. 

Het bekende en eveneens monumentale rotondegebouw wordt volgens het 105 pagina’s tellende ontwerpbestemmingsplan teruggebracht naar “haar oorspronkelijke opzet” en leent zich bij uitstek voor een niet-woonfunctie, waarbij “ontmoeting” als mogelijke kernwaarde wordt genoemd. De plannen van de ANWB passen niet in het thans nog geldende bestemmingsplan Landelijk Gebied 2015, want daarin heeft het geheel nog de bestemming ‘kantoor’. De transformatie tot woongebied betekent dat een groot deel van de huidige kantoren zullen worden gesloopt, waaronder het pand op bijgaande foto dat aan de kant van Clingendael staat en in de periode 1992-1993 werd gebouwd. In 2018 was nog sprake van een gedeeltelijke herontwikkeling van de kantoorruimte en zou de ANWB hier blijven, maar uiteindelijk heeft de wielrijdersbond besloten om toch te vertrekken uit Wassenaar, waardoor de gemeente werd genoodzaakt om een nieuw startdocument op te stellen, dat de basis vormt voor het nu ter visie gelegde plan. B en W hebben op het moment dat er nog volop campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen werd gevoerd, de raadsleden een brief gestuurd waarin nog eens uiteen wordt gezet hoe de planvorming mede door het uitvoerige participatietraject met de omwonenden is bijgesteld. 

Zo is het aantal te bouwen woningen teruggebracht van 530 naar maximaal 425 stuks, zijn de hoogteaccenten die aanvankelijk aan de zijde van Clingendael waren voorzien, verschoven in zuidelijke richting en komt er meer groen aan de kant van de Van Alkemadelaan. Nader overleg heeft uiteindelijk nog een tweetal andere aanpassingen van de plannen geleid. Zo is het huidige parkeerterrein niet langer in beeld als zoekgebied voor woningbouw en is er flink gesleuteld aan de parkeernormen. We schreven al eerder over een aantal “praatontwerpen” die met behulp van fraaie computeranimaties van de nieuwbouw waren vervaardigd. B en W melden dat het ontwerp “Duinlandschap” dat voorziet vrijstaande woongebouwen en omvangrijke buitenruimtes, de meeste handen op elkaar heeft gekregen. De raadsleden ontvingen via de brief daarvan een afbeelding, maar er wordt ook melding gemaakt van een ontwerp waarin ook de sterke punten uit de afgevallen plannen worden meegenomen.
Hoe het geheel er uiteindelijk ook uit kom te zien, er worden hier hoe dan ook een groot aantal woningen gebouwd in een relatief smalle tussen twee grote bestaande gebouwen (het oude ANWB hoofdkantoor en de Koningin Beatrixkazerne. In het ontwerpbestemmingsplan is dan ook een uitvoerig hoofdstuk over het ter plaatse te verwachten “windklimaat” te vinden, waarin ook de bezonning en schaduwwerking zijn meegenomen. De plannen voor het ANWB-gebouw kwamen tijdens de verkiezingscampagne begin februari nog even in het nieuws door een ludieke actie vanuit de Haagse VVD om dit stukje Wassenaar te annexeren. B en W van Den Haag werden kort daarna middels een door de Haagse raad aangenomen motie, opgeroepen om bij buurgemeente Wassenaar een zienswijze op de plannen in te dienen, waarin de bouwhoogte als “niet wenselijk” wordt geacht.