Foto: Gabrie Lansbergen
Foto: Gabrie Lansbergen Foto:

Jozefkerk (25 mei 1962 – 20 maart 2022) op stijlvolle wijze aan de eredienst onttrokken

Wassenaar - Onder grote belangstelling is op 20 maart na een plechtige eucharistieviering met bisschop J.H.J. van den Hende als hoofdcelebrant de St. Jozefkerk aan de eredienst onttrokken. Na afloop werden de meest sacrale voorwerpen, waaronder de H. Schrift en het H. Oliesel de kerk uitgedragen en vervolgens te voet in processie naar de Sint Willibrorduskerk overgebracht. De kerkklok van de Jozefkerk deed de stoet luidruchtig uitgeleide en klonk daarbij na bijna 60 jaar voor de allerlaatste keer over Groot Deijleroord.

Door Jos Knijnenburg

Pastoor Rochus Franken van de H. Augustinusparochie heette de aanwezigen welkom. Naast vele parochianen, een afvaardiging van de gemeente Wassenaar en personeel van Oomen Uitvaartzorg waren ook enkele huisartsen die straks in het tot Gezondheidscentrum verbouwde kerkgebouw gaan werken, aanwezig bij de dienst. Pastoor Franken liet weten twee soorten reacties te hebben gehoord op wat er ging gebeuren, de sluiting van de kerk. ”Ik kan niet geloven dat dit echt is” en “Wat is dit intriest, wat doet dit pijn”. Dat laatste beaamde de pastoor volmondig. “Dit doet heel veel pijn”, maar zo vervolgde hij, “wat de pijn een beetje zachter maakt dat bent u, de mensen van de Jozef”. Hij typeerde de kerkgemeenschap in Noord als “een warme, gastvrije parochie”. Die Jozef “zal blijven bestaan”.

Mgr. Van den Hende, die als bisschop van Rotterdam zijn handtekening onder het besluit zette om de St. Jozef te sluiten, richtte zich direct tot alle parochianen. Voor velen betekent het een afscheid van “een tweede huis” waarin parochianen bijna 60 jaar lang samen vreugde en verdriet hebben gedeeld. Hij sprak van een gebouw van God, waar energie zonder grenzen is ingestoken. Velen hebben het kerkgebouw meegemaakt vanaf de inwijding op 25 mei 1962 door de toenmalige bisschop Jansen van Rotterdam, een naam- en klasgenoot van bouwpastoor H.F. Jansen die in 1966 vertrok uit Wassenaar. Bisschop Van den Hende legde uit dat de betekenis van het woord parochie niet alleen is verbonden met het geloof van een groep naasten, maar sprak ook over de functie van een kerkgebouw als doorgangshuis. Want geen kerk is voor de eeuwigheid. “Je blijft onderweg als pelgrim” waarbij een ieder zijn levensweg bewandelt tot aan zijn dood. Mgr. Van den Hende is gedurende zijn tienjarig pontificaat als bisschop van Rotterdam vaak in de Jozef geweest en kent deze parochiekern van de H. Augustinus dan ook goed. Hij liet duidelijk merken zich geheel te kunnen vinden in de nieuwe bestemming van het kerkgebouw als gezondheidscentrum waarin “we voor elkaar zorgen”.

De komende tijd zullen sommigen zonder de vertrouwde Jozef het gevoel hebben net als Mozes door een woestijn te trekken, maar volgens de bisschop kunnen we “elkaar steunen en bemoedigen”. Tijdens de voorbeden werden heel veel overleden parochianen met name genoemd, maar ook alle pastores, de vele vrijwilligers, de koren en de huisartsen die ervoor hebben gezorgd dat het monumentale kerkgebouw niet alleen een bijzondere nieuwe bestemming krijgt, maar ook blijft behouden als karakteristiek erfgoed in Noord. Tijdens de plechtige eucharistieviering klonk voor de laatste keer de prachtige, gezongen Latijnse uitvoering van de geloofsbelijdenis, het Credo, waarbij huisorganist Rien Calis aan het slot nog één keer letterlijk alle registers van het kerkorgel opentrok. Dat orgel verhuist overigens naar Oegstgeest, naar die andere Willibrordkerk.

En dan komt er een einde aan wat in het misboekje is getypeerd als “een bijzonder tijdperk”. Het Allerheiligste wordt in processie de kerk uitgedragen. De Godslamp, het Woord van God en de verzegelde relikwieën uit het altaar. Parochianen en geestelijken beginnen aan een pelgrimage die ongeveer 2 kilometer lang is en via onder meer de Burmanlaan, de rotonde Stadhoudersplein en de Wiegmanweg naar de Sint Willibrorduskerk voert. De nieuwe Centrale Kerk van de katholieke gemeenschap in Wassenaar. De processie met acolieten, leden van het pastoraal team, pastoor Franken en bisschop Van den Hende in vol ornaat en een stoet parochianen, trekt onderweg de nodige belangstelling. Komende zondagmorgen 27 maart zullen de parochianen van de Jozef op speciale wijze welkom worden geheten tijdens de eucharistieviering in de Willibrorduskerk, waar inmiddels ook een Jozefkapel is
ingericht.        

Foto: Gabrie Lansbergen