Een lege St. Jozefkerk blijft over, foto: John Schrader
Een lege St. Jozefkerk blijft over, foto: John Schrader Foto:

Sluiting St. Jozefkerk met een volle afscheidsviering

De deuren van de St.Jozefkerk zijn definitief dicht. Op zondag 20 maart is de kerk aan de eredienst onttrokken. Na een mooie en indrukwekkende afscheidsviering in een volle kerk werd er voor de laatste keer gezongen en gebeden onder toeziend oog van vele belangstellenden, waaronder de huisartsen Bongers en Verhaaren die na een verbouwing van het kerkgebouw verder gaan met het nieuwe medisch centrum voor heel Wassenaar. Ook was aanwezig het CDA (Saskia Ettema met haar gezin, en Jan Komen), alsmede vier medewerkers van Uitvaartzorg Omen. Ds. Jilles de Klerk was er namens de Raad van Kerken.

Door John Schrader

Het was een emotionele en drukke week, vooral van afscheid voor de mensen van de St.Jozefparochie. Zaterdag 12 maart was daar het Open Huis, waarbij velen langs kwamen en een kijkje namen in de kerk maar ook in de andere ruimtes. Zo was het mogelijk een kijkje te nemen in de keuken, waar altijd koffie werd gedronken. Ook de kamers waar de pastoors en de kapelaans woonden waren te bekijken. En dan de trap naar het orgel en een kijkje in de sacristie; alles was deze zaterdag mogelijk. Niemand hoefde ook met lege handen naar huis, want de werkgroep had vele vellen vol foto’s in de kerk opgehangen; de foto’s mochten als aandenken worden meegenomen. Zaterdag 19 maart was er het laatste parochiefeest, waarbij vele parochianen aanwezig waren. Het was precies op de St.Jozefdag, dus hoe mooi kon dit zijn. Deze zaterdag was er voor het eerst geen avondmis; deze was verplaatst naar de dag erna met het afscheid.

Zondag 20 maart was dan de laatste Eucharistieviering in de St.Jozefkerk. In deze mis ging de bisschop van Rotterdam - Monseigneur van den Hende – voor, samen met pastoor Franken en de diakens Brink en Winnubst. Met meerdere acolieten en lectoren was het een hele drukte op het priesterkoor. Het was een heel indrukwekkende viering om mee te maken. In zijn preek gaf de bisschop aan hoe de St.Jozefkerk voor velen een tweede huis is geweest en velen in de kerk gerouwd hebben, getrouwd zijn, de Communie en het Vormsel hebben gevierd of gewoon samen gevierd hebben. Het was voor velen heel veel jaren samen God en elkaar ontmoeten; en nu dan een nieuw begin in een andere kerk, de St.Willibrorduskerk. De bisschop sprak over de pelgrimstocht en een nieuwe bron van vertrouwen, geloof, hoop en liefde.
Na de viering werd in processie naar de St.Willibrorduskerk gelopen, met vooraan het kruis en drie leden van de scoutinggroep van Woesik. Pastoor van Woesik heeft in de beginjaren veel voor de St.Jozefparochie betekend. Verder werden meegenomen de ciborie, de Godslamp, de altaarsteen met relikwie en het Evangelieboek. Bij de nieuwe parochiekerk werden de spullen in ontvangst genomen en zong het koor Pro Deo een korte Vesper. Zo kwam een einde aan een bijzonder tijdperk. De stichtingsdatum van de St.Jozefparochie was 2 juni 1930; kort daarna werd de noodkerk aan de Deylerweg in gebruik genomen. Deze heeft dienst gedaan tot aan de ingebruikname van de nieuwe kerk op 25 mei 1962. Na 60 jaar is de St.Jozefkerk niet meer; de plaats van veel vreugde en verdriet, de plaats van de kaarsjes en vrienden, de plaats van zingen en bidden is voorbij. De St.Jozefkerk is niet meer; het zal een plaats blijven om nooit te vergeten!