Foto: Bob Dragman
Foto: Bob Dragman Foto:

Spandoekenactie bij HDM voor Oekraïne

Den Haag/Wassenaar- Veel sportverenigingen hebben op passende wijze al geld ingezameld via Giro555 voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Bij hockeyclub HDM is dat niet anders. Afgelopen weekend hielden de hockeyteams samen met hun tegenstanders een spandoek omhoog. Ook liepen ze gezamenlijk (Foto: Bob Dragman) naar en van het veld en werd de tegenstander van harte welkom geheten. Daarmee vroegen ze in het kader van 'Sport for Peace' aandacht voor deze oorlog.

Door Hans Beukema

Dorine Dielen, voorzitter van HDM, was helemaal in haar nopjes: “De oorlog in Oekraïne houdt iedereen bezig en vraagt om actie. Daarom hebben we de vredes-actie opgezet 'Sport for Peace'. Het was geweldig om te zien hoe de teams samen met hun tegenstanders afgelopen weekend meededen met de actie. Samen hielden ze voor de wedstrijden, zoals afgelopen zondag bij dames 1 van HDM en SCHC, het spandoek omhoog. De sporters deelden waar mogelijk ook hun acties op sociale media om steun te betuigen met #sportforpeace. Intussen doen steeds meer andere sportclubs mee.”
Andere acties waren; op Blauwe Kaart complimenten maken over aardig gedrag van de tegenstander en samen als teams de wedstrijd afsluiten en gezamenlijk wat drinken in het clubhuis. “Het past helemaal bij onze club. We hebben als club al vaker een voortrekkersrol op het gebied van sport en respect gehad.”, vertelt Louk Burgers van Stichting Pitztop. Hij is één van de oprichters van HDM&Maatschappij (en de HDM-commissie Sportiviteit & Respect en initiatiefnemers van de actie ’Sport for Peace’. Ook Arjan Offerhaus, voorzitter van de commissie Sport en Respect bij HDM, is blij. “Zo steunen we de mensen die de oorlog meemaken en roepen we op om te geven op Giro555. Sport verbroedert en verbindt. Sport kan aan jong en oud laten zien hoe je met elkaar omgaat en dat we willen helpen.”
Intussen doen vele andere sportclubs mee waaronder HGC. “Andere Wassenaarse clubs zoals De Kievieten hebben we ook benaderd. Ik hoop dat ze snel aansluiten. Hoe meer clubs de actie met #sportforpeace delen op sociale media en in app-groepen, hoe beter. We hebben de spandoekenactie ook bij de andere hockeyclubs in de hoofdklasse neergelegd en spandoeken rondgebracht bij andere verenigingen. We zetten de actie door zolang dat nodig is. Het gaat niet om HDM maar om het ondersteunen van de mensen die hulp nodig hebben”, vertelt Louk. De supportersvereniging van ADO Den Haag schaarde zich tijdens de wedstrijd tegen Jong PSV ook achter de actie. Tijdens deze ontmoeting was er een wit reuzenspandoek.