Afbeelding
Foto:

Wassenaarse Post

Wij ontvangen graag uw ingezonden brieven. De deadline is woensdag 09.00 uur. Wij ontvangen uw bijdrage bij voorkeur per e-mail, maar per post mag ook. Ons e-mailadres is: redactie@dewassenaarsekrant.nl. Ons postadres is: Van Zuylen van Nijeveltstraat 202, 2242 AX te Wassenaar. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven en artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Aanvallen op personen, beledigingen en taalgebruik kunnen redenen zijn om een brief te weigeren. Anonieme bijdragen en open brieven (gericht aan instanties en derden) worden niet geplaatst.

Actie voor Oekraine
Op 15 maart was ik bij de Den Deyl Basischool om een aantal artikelen te brengen voor deze actie. Daar trof ik een groot aantal enthousiaste vrijwilligers, om de mensen die wat kwamen brengen, te helpen. Het gaf mij een heel warm gevoel dat er zoveel Wassenaarders zijn met het hart op de juiste plaats. Chapeau voor deze vrijwilligers.
Carla Danen

Afwaardering N44
In de Telegraaf van 16 maart jl. stond een artikel, waarin verkeerswethouder Klaver (VVD) het plan voor de afwaardering van de N44 aan minister Harbers van Verkeer en Infrastructuur presenteert. Ondernemend Wassenaar (OW) is hierdoor onaangenaam verrast omdat OW tegen dit plan is. Want Wassenaar en de regio zijn gebaat bij een goede toegankelijkheid en een soepele doorstroming van het verkeer. De A4 waarnaar de opstellers van het plan, na gereedkomen van de RijnlandRoute, het doorgaande verkeer naar Den Haag en Amsterdam willen leiden, is nu al overvol. Voor bedrijven die regionaal en in wijdere omgeving opereren, wordt Wassenaar moeilijker bereikbaar, temeer omdat de gemeente ook de Katwijkseweg wil afwaarderen. OW heeft zeker begrip voor de behoefte om de oostelijke delen meer bij de rest van het dorp te betrekken. Daarom heeft men ook steeds gepleit voor een tunnel onder het huidige tracé. Zo kunnen de twee nu gescheiden delen van Wassenaar weer met elkaar worden verbonden. Als dat financieel niet haalbaar is, pleit OW voor vier verdiept aangelegde ongelijkvloerse kruisingen.
In tegenstelling tot een tot tweebaansweg afgewaardeerde N44 (Foto: Bert Westra) met gevaarlijke gelijkvloerse kruisingen, want daarop mag in de plannen nog altijd 50 km per uur worden gereden. OW wil eerst zien wat de effecten van de toekomstige RijnlandRoute zijn, nadat deze volledig (inclusief herinrichting Lammenschansplein en omgeving) in gebruik is genomen. Wethouder Klaver heeft, wat OW betreft, voor haar beurt gesproken. De effecten van een afwaardering voor het verkeer ter plaatse en in de regio zijn in elk geval bij OW nog niet bekend. De verkeersbewegingen nemen nog steeds alleen maar toe. Schrappen van een hoofdroute als de N44 in dit deel van de provincie is dan wel het laatste wat je moet overwegen, aldus OW. Deze organisatie roept de nieuwe gemeenteraad op kritisch te kijken naar het optreden van de wethouder. Alleen als onomstotelijk vaststaat dat het verkeer in Wassenaar en de regio niet wordt belemmerd als de capaciteit van de N44 drastisch wordt verminderd, kan volgens OW aan uitvoering van dit plan worden gedacht. Wassenaar en zijn bedrijven, inclusief Duinrell en andere recreatiebedrijven moeten te allen tijde goed bereikbaar blijven.
Bert Westra

Gedicht over Oekraïne
V
anmorgen trok jij je uniform aan
omdat het moest van Poetin.
Omdat je wilde voor Oekraïne.
Je zette in op overleven
van deze dag en velen daarna.
Nu lig je in de sneeuw,
anoniem.
Je gezicht bevroren,
je lichaam verstijfd.
Niemand weet waar jij viel,
waar jij je laatste adem uitblies,
noch waar je aan dacht, vlak voordat je de geest gaf.
Wie tilt je op.
Wie begraaft je, roemloos of met veel eer.
Zal het bericht over je laatste rustplaats je geliefden ooit bereiken.
Met deze vragen huil ik om jou
en eer ik in jou alle gevallenen.
Caroline van Wilgen