Interactief café om ervaring met Alzheimer te delen

Cijfers gepubliceerd door Alzheimer Nederland liegen er niet om! Ieder uur komen er maar liefst vijf mensen met dementie bij in Nederland. Door de vergrijzing is sinds de telling in 1950 het aantal mensen met dementie verzesvoudigd.

Door Nicole Siemer

Dan moet je als gemeenschap er klaar voor zijn om de nodige ondersteuning te bieden. En binnen Wassenaar is er de afgelopen jaren veel gebeurd. Mede dankzij SMOW (Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar) kunnen vele mantelzorgers terecht voor goede raad, cursussen hoe om te gaan met dementie, een maatje aanbieden die de mantelzorger zo nu en dan wat werk uit handen neemt, of wandelgesprekken voor individuele begeleiding. Maar ook is het mantelzorg café “Als je het even niet meer weet” een plek om even op verhaal te komen en ervaringen te delen.
Voor het coronatijdperk was tevens het “Alzheimer Café” opgericht. Een plek waar saamhorigheid, informatie en gezelligheid even bij elkaar kwamen. Iedereen is er welkom: alzheimerpatiënten, mantelzorgers of iedereen die zich interesseert in dit onderwerp. De opgelegde rust tijdens Corona gaf het SMOW en haar partners (Florence, SWZ en Johannahuis) de tijd om te brainstormen voor een nieuwe invulling van deze bijeenkomsten. Uitgangspunt was om de bijeenkomsten laagdrempeliger te maken. Het Alzheimer Café in de nieuwe vorm beloofd een interactiever en levendiger karakter te krijgen.
De eerste bijeenkomst is dinsdag 29 maart van 19.00 tot 21.00 uur bij restaurant De Baron aan de Katwijkseweg 7 te Wassenaar. En er staat meteen een interessant programma op de planning. Zo kunt u luisteren naar een bijzondere lokale gastspreekster die haar Alzheimer verhaal zal vertellen en de impact die deze ziekte op haar en haar gezin heeft. Maar ook zal het zogenaamde klassieke appeltaart concert worden gegeven. In de Baron kunt u luisteren naar het talentvolle Benjamin Franklin Trio. En zo komen appeltaart en muziek samen om mensen te raken en te ontroeren.