Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Lijvig overdrachtsdossier geeft beeld van wat er op de nieuwe gemeenteraad afkomt

In een 60 pagina’s omvattend en zeer actueel overdrachtsdossier, geeft de ambtelijke organisatie de leden van de komende week te installeren nieuwe gemeenteraad, een beeld van hetgeen hen de komende vier jaar aan taken wacht. Het digitale document sluit af met een hele serie linkjes naar achterliggende informatie. We halen wat krenten uit de pap. Het complete overdrachtsdossier inclusief de digitale verwijzingen is te zien op wassenaar.nl/overdrachtsdossier

Door Jos Knijnenburg

Het is echt een dossier en dus steken de ambtenaren in het stuk onmiddellijk van wal met de stelling dat Wassenaar geen eiland is. Wassenaar is een zelfstandige en zelfbewuste gemeente, maar met een beperkte omvang. Bepaalde taken kan zij niet alleen, maar in regionaal verband uitvoeren. Samenwerking betekent ook dat er soms water bij de wijn moet worden gedaan, zo stelt het dossier. Maar liefst één op de vijf Wassenaarders is een international. Er wordt gewerkt aan een nota over deze specifieke groep dorpsgenoten. Nu al is duidelijk dat zolang de gemeente alleen in het Nederlands communiceert, het voor expats en andere internationals “erg moeilijk is” om betrokken te raken bij de Wassenaarse gemeenschap, zo is in het dossier te lezen. In de paragraaf ‘veilig dorp’ wordt aangegeven dat de taken van Toezicht en Handhaving verschuiven van het handhaven van coronamaatregelen naar het verbeteren van de leefbaarheid in wijken.

De door de gemeente op te stellen APV moet rekening gaan houden met een “waterbedeffect” van criminele thema’s (spookbewoning, drugsoverlast, witwasconstructies en arbeidsuitbuiting) die niet ophouden bij gemeentegrenzen. De plaatselijke economie omvat maar liefst 8.440 banen en 2.440 bedrijfsvestigingen. Het dossier omschrijft de pandemie als “een uitdagende tijd” voor plaatselijke ondernemers. Duindigt vormt zeker een uitdagend dossier voor de nieuwe raad en als het meezit kan er nog dit najaar een ontwerp-bestemmingsplan en stedebouwkundigplan naar het college, zo wordt gemeld. Er is een motie aangenomen om een Strandvisie op te stellen, er komt een beleid voor evenementen maar ook een plan voor het centrum waarbij de toenemende leegstand van panden een issue is. Veel aandacht in het overdrachtsdossier voor de verkeersproblematiek. Het Realisatieplan Verkeersonderzoek lag tot het afgelopen weekeinde ter inzage en de nieuwe raad mag zich straks buigen over de reactie van B en W op de ingediende zienswijzen.
Ook de afwaardering van de N44 komt aan de orde, een plan waar de gezamenlijke ondernemers eind vorige week nog de nodige kritische kanttekeningen bij plaatste. Vereist is “een solide lobby”. Het openbaar vervoer komt er in het overdrachtsdossier wel erg karig vanaf met louter de constatering dat het in Wassenaar “niet geweldig” is. Op de locatie Huibregtseschool, vlakbij de onlangs opgeleverde nieuwe gymzaal aan de Van Groeneveltlaan, wil de Stichting Katholiek Onderwijs Wassenaar vervangende nieuwbouw realiseren voor de Jozefschool en de St. Jan Baptistschool. Een ontwikkeling die veel aandacht van zowel de raad als de ambtelijke organisatie vraagt. Het betekent niet alleen een herontwikkeling aan de Burmanlaan, maar ook aan de Anemonenweg en de Thorbeckestraat gaat het nodige gebeuren. Het door wethouder Wassenaar zo vaak gebezigde credo ‘Denken in mogelijkheden’ is ook de titel van een hoofdstuk in het overdrachtsdossier geworden. Veel projecten staan al langer op de rit maar zullen ook veel aandacht van de nieuwe gemeenteraad vragen.

Van de invoering van de nieuwe Omgevingswet, de realisatie van De Paauw als bestuurscentrum, Valkenhorst, de planvorming voor de Groene Zone en het ANWB-terrein, waarvoor het ontwerp-bestemmingsplan per 24 maart ter inzage is gelegd. Voor de Koninklijke landgoederen De Horsten is een visie in de maak, opgesteld door “de eigenaar”, zo staat in het overdrachtsdossier te lezen. Dat maakt voorts melding van complexe milieuvraagstukken die op de gemeente afkomen. Van wateroverlast tot toenemende schaarste aan drinkwater. De stikstofproblematiek tast Wassenaarse natuurgebieden aan, maar vormt ook een uitdaging bij ruimtelijke ontwikkelingen en verkeer. Veel aandacht in het dossier voor Valkenhorst maar ook voor de uitbreidingsplannen van de Amerikaanse School op de Deijlerhoeve. Er bestaat volgens het stuk een risico in de discrepantie tussen het groen en open houden van de Groene Zone en de bebouwingsvraag van de Amerikanen. Op de foto staat het politiebureau, waar de politiek mogelijk tijdens de renovatie van Raadhuis De Paauw gaat vergaderen.