Onderhoud Rust en Vreugd, foto: René de Wit
Onderhoud Rust en Vreugd, foto: René de Wit Foto: rdw

Burgemeester geeft startsein voor herstel-
werkzaamheden landgoed Rust en Vreugd

Het was 14 maart een drukte van belang op landgoed Rust en Vreugd alwaar burgemeester Leendert de Lange onder toeziend oog van de heren van Ommeren (voorzitter van de Van Ommeren Stichting) en Huyssen van Kattendijke (voorzitter van de Stichting Rust en Vreugd) en in het bijzijn van wethouder Kees Wassenaar de starthandeling verrichtte voor een gigantische hersteloperatie om het landgoed de grandeur terug te geven hoe het vroeger was. De burgemeester memoreerde dat Wassenaar in het gelukkige bezit is van vele landgoederen en dat het bewaren van dit cultureel erfgoed een belangrijke taak is van de gemeente: “Het groen is een unieke waarde van Wassenaar. We hebben meer bomen dan mensen en met elkaar moeten we het groen koesteren. Als we zelf zorgen dat het mooi is dan kunnen anderen daar ook van genieten”.

Door Jan Pieter Becker

Het kinderloze en vermogende Wassenaarse echtpaar van Ommeren- de Voogt wist bij leven al dat hun nalatenschap tot in lengte van jaren ten goede moest komen aan de gemeenschap en aan minderbedeelden. Bijzonder dat hun landgoed ruim 75 jaar later nog intact is en uitstekend beheerd wordt door de Stichting Rust en Vreugd. Hugo Huyssen van Kattendijke (1948) is de gedreven voorzitter van de stichting en hij is bijzonder verheugd dat de herstelwerkzaamheden een aanvang nemen. Hij dankte het gemeentebestuur voor de samenwerking en de benodigde vergunningen. Mooi van hem wat over de historie te horen: “Het landgoed, 64 hectare groot, is in de jaren 60 van de vorige eeuw in erfpacht gegeven aan de gemeente Wassenaar. Afgesproken was dat de gemeente daarvoor 1 gulden zou betalen met de verplichting het landgoed te onderhouden terwijl wij de verplichting hadden dat het landgoed openbaar moest zijn en blijven. Inmiddels is de vergoeding die de gemeente aan pacht betaald 42 eurocent (!). Vroeger had de gemeente geld en mankracht maar door de jaren heen is alles meer op afstand gezet en ondergebracht bij diverse aannemers. Budget om het groen te onderhouden werd steeds krapper”. En hij vervolgt: “In 2016 is een prachtig rapport opgesteld, genaamd ‘Wassenaar Groen’ en daarin werd onder andere zichtbaar dat er bij Rust en Vreugd een achterstand was in onderhoud van 300.000 euro. Met gemeente en provincie hebben we in 2018 een plan gemaakt, een lijvig boekwerk van 64 pagina’s waarin, met oog voor de historie, naar het ontstaan van het landgoed eind 15e begin 16e eeuw, beschreven staat hoe herstel vorm kan krijgen. Ook de provincie Zuid Holland is akkoord en draagt zelfs financieel een steentje bij. Nu gaan we het plan uitvoeren”. 

Landgoed Rust en Vreugd kent een lange geschiedenis en mede daardoor is het een waardevol wandelgebied. Bij de werkzaamheden wordt ruimte gegeven aan beeldbepalende bomen. Tevens wordt gewerkt aan het herstel van historische paden. Najaar 2022 volgt verdere aankleding met bomen en heesters die gaan zorgen voor een meer gevarieerd beeld aan kleuren. Eind van dit jaar moet het herstel van de eerste van vier fasen zijn afgerond.