Collectelopen? Wie? Ik?

Het is misschien iets waar u nog nooit op deze manier over heeft nagedacht. Natuurlijk, u ziet ze wel eens voor uw deur als ze aanbellen, de collectanten voor de verschillende Goede Doelen in Nederland, maar heeft u wel eens nagedacht over de beweegredenen van deze collectanten?

Waarschijnlijk niet. Ikzelf, Ivar Schutte uit Wassenaar, eerlijk gezegd ook niet, tot een paar jaar geleden. Vanuit mijn werk ben ik 2 jaar betrokken geweest bij de Hartstichting en daar aan den lijve ondervonden wat een ongelofelijke organisatie het is om de jaarlijkse collecte op te zetten. Weet u wat het zo gecompliceerd maakt? De collecte draait voor 90% op vrijwilligers. Mensen die een paar dagen per jaar met de collectebus langs de deuren gaan.
Eerlijk is eerlijk, toen ik 3 jaar geleden voor het eerst op pad ging, vond ik dat best spannend. Hekje openen, door de voortuin lopen, de bewoners die je vanachter het raam zien aankomen en dan aanbellen. Maar bijna elke deur die openging leverde hetzelfde op. Warme, hartelijke mensen die graag bijdragen aan dit doel, een praatje maken en daarnaast je vaak ook nog bedanken voor je inzet. Dit was niet wat ik verwacht had bij collecteren en de spanning die ik bij de eerste deur nog voelde, gleed zo van me af.
Niet allen belangrijk en dankbaar vrijwilligerswerk dus, maar ook nog leuk! Raar dus eigenlijk dat het best moeilijk is om mensen te vinden die dit werk voor een paar dagen in het jaar willen doen. Dit jaar blijft het voor mij niet bij collecteren, maar zet ik me ook in om in Wassenaar collectanten te werven voor de Hartstichting Collecteweek 2022. U begrijpt het al, er zijn nog een aantal plekken beschikbaar! Misschien wilt u er na het lezen van dit bericht eens over nadenken of kent u iemand in uw omgeving die hier wel oren naar heeft. Van 10 tot 16 april dit jaar is er weer de collecteweek van de Hartstichting. Een paar avonden in de lentezon op pad om zo bij te dragen aan een betere toekomst voor de 1,7 miljoen hartpatiƫnten in Nederland.
Denkt u nu, daar wil ik wel wat meer over weten? Stuurt u me dan een mailtje op ivar.schutte@gmail.com en ik vertel er graag meer over!