Foto: Anton Overklift
Foto: Anton Overklift Foto: ANTON OVERKLIFT

Wassenaar steunt Oekraïne

Ik mag niet meer naar Oekraïne, zegt een van de chauffeurs van de stichting De Ruyter uit Rijnsburg. ‘Waarom niet’, vraag ik geïnteresseerd. Het mag niet van mijn vrouw en die is de baas, zegt hij met een knipoog. Niet verder vertellen hoor, maar stiekem ga ik toch. We nemen nu de route via Hongarije en daar de grens over Oekraïne in. Niet heel ver van de grens wachten de met ons bevriende organisaties. Zij staan klaar met busjes. We laden uit en verdelen alles over de regio. Zo nodig wordt het de steden ingereden.

Door John Schrader
Vanwege de grote stroom vluchtende mensen in Oekraïne zelf, is overal tekort aan matrassen, dekens, dekbedden, slaapzakken en vooral ook voedsel als rijst, pasta en groenten in blik. Vluchtende mensen verblijven overal waar een dak boven het hoofd is. Schone, droge, warme kleding aantrekken is heerlijk, als je al wat langer onderweg bent. En hoe geweldig is het dan dat heel Wassenaar helpt. Veel van de benodigde spullen zijn de afgelopen dagen ingezameld. Vele kinderen namen het mee naar school. Vele ouderen kwamen brengen op de locatie Den Deylschool, waar 3 dagen lang gemiddeld 25 vrijwilligers klaar stonden. Wat een enthousiasme hoorden we op de scholen. Directies, leerkrachten, ouders en kinderen; allemaal kwamen ze in actie. Spullen ontvangen, verzamelen, sorteren en wegbrengen. Alles werd met elkaar geregeld.
Spullen die niet direct in Oekraïne nodig zijn, worden bewaard voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, die komende weken naar Wassenaar komen. De eerste Oekraïense vluchtelingen zijn al ondergebracht; drie van hen kwamen direct helpen. Communicatie ging met een paar Engelse woorden en gebarentaal. Tranen en lachen is internationaal. En de handen uit de mouwen steken, daar kwamen alle vrijwilligers voor. HULDE aan al die ruim 150 vrijwilligers!!!! De aanmeldingen van vrijwilligers was zo groot, dat de organisatie de laatste aanmeldingen niet meer in behandeling kon nemen. Excuses daarvoor. En natuurlijk HEEL VEEL DANK aan alle mensen die spullen zijn komen brengen.
Namens vele helpende handen,
John Schrader en Leo Bellekom