Noah Ritzerveld demonstreert zijn schaakkunsten, Foto: René de Wit
Noah Ritzerveld demonstreert zijn schaakkunsten, Foto: René de Wit Foto: rdw

Nu ook schaaktafels in Wassenaar

Het is een gezamenlijk project van de gemeente en de schaakverenigingen Schaakclub Wassenaar en jeugdschaakvereniging Bobby Fischer maar de nieuw geplaatste schaaktafels op het Stadhoudersplein vormen een echte eyecatcher. Het plein heeft nog meet cachet gekregen, mede door de nieuw geplaatste bomen. Leuk dat er plannen zijn daar ook nog een hinkelbaan te maken. Het was ons 10-jarige schaakfenomeen Noah Ritzerveld die niet alleen de eerste zet deed maar ook de eerste partij won en dat nog wel van schaakdocent Eric van der Marel. In de toekomst worden er diverse activiteiten georganiseerd waardoor het als voorziening echt iets toevoegt aan het sport- en schaakaanbod.

Door Jan Pieter Becker

Zowel wethouders van sport, Inge Zweerts de Jong, als de wethouder van economie Caroline Klaver, gaven acte de présence. Daarmee werd het belang van deze nieuwe voorziening direct onderstreept. “Want”, zo zei wethouder Zweerts de Jong “deze schaaktafels dragen bij aan het geestelijk welbevinden en verbinden Wassenaarders. Dat schaken nu ook in de buitenlucht kan worden gespeeld maakt deze denksport nog leuker”. Bijzonder was Noah Ritzerveld aan het schaken te zien, onze Nederlands kampioen tot en met 7 jaar en tot en met 9 jaar die zich recent heeft weten te kwalificeren voor de Nederlandse kampioenschappen tot en met 12 jaar. Als leerling van de Kievietsschool kreeg hij even vrijaf om de ingebruikname te doen en fascinerend was hem ‘aan het werk’ te zien, diep in gedachte, iedere handeling nauwkeurig afwegend met als resultaat het in recordtijd schaakmat zetten van zijn tegenstander.
Ook de wethouder Klaver kon tevreden het schouwspel aanschouwen en dankzij haar heeft het Stadhoudersplein ook een vernieuwingsslag ondergaan met een onder andere een viertal bomen. Het wordt nog aantrekkelijker daar te winkelen. Wethouder Klaver: “Winkelgebieden moeten aantrekkelijk zijn, het moet gezellig zijn en nu het plein is aangekleed met fraaie bomen en evenzo fraaie schaaktafels wordt het een nog aantrekkelijker winkelgebied. En om tijdens het winkelen ook nog even een partijtje te kunnen schaken, dat maakt een verblijf daar helemaal aantrekkelijk”.
De schaaktafels staan in de open lucht en gespeeld kan worden met eigen, zelf meegebrachte schaakstukken. Er kan ook geschaakt worden met gemeentelijke schaakstukken die af te halen zijn bij modewinkel Liens Kadowinkel op het Stadhoudersplein. Na afloop kunnen de schaakstukken daar weer worden teruggebracht.