Inzameling voor Oekraïne door Sofia, Foto: René de Wit
Inzameling voor Oekraïne door Sofia, Foto: René de Wit Foto: rdw

Sofia van Erck (10) haalt ruim 300 euro op voor Oekraïne

Ondanks haar jonge leeftijd is Sofia van Erck al zeer betrokken bij de minderbedeelden in de wereld. Beelden in het jeugdjournaal over de oorlog in Oekraïne deden haar beseffen dat ze iets moest doen, dat ze een plan moest maken om mensen daar te helpen. “Want,” zegt ze: “Die mensen die staan daar en die hebben helemaal niets”. Ze bedacht een plan, maakte kleine hoedjes in Oekraïense kleuren, deed ze in een schoenendoos, ging langs huizen in haar buurt en probeerde zo de hoedjes voor 2 euro per stuk te verkopen. Reacties waren overweldigend, geen enkele deur bleef voor haar en haar 4-jarige broertje Camiel, die meeliep, gesloten, Haar initiatief, haar inzet werd terecht beloond, iedereen was positief met als gevolg dat Sofia ruim 300 euro kan overmaken naar Giro555.

Door Jan Pieter Becker

Sofia van Erck lijkt een gewoon meisje uit groep 7 van de Kievietsschool, ze voetbalt bij Blauw Zwart, zit bij de knutselclub en speelt blokfluit met als doel later saxofoon te gaan spreken. Maar gewoon is ze allerminst. Ze volgt via het jeugdjournaal de gebeurtenissen in de wereld en bij het zien van de beelden over Oekraïne was voor haar direct duidelijk dat ze iets moest doen. Sofia: “Ik wilde de mensen daar helpen en zorgen voor meer geld op giro 555. Wat daar gebeurt vind ik heel erg. Mensen daar aan de grens, die staan daar en hebben helemaal niets, die wilde ik helpen”. Op eigen initiatief bedacht ze een plan, hoedjes maken in geel/blauw en die voor 2 euro verkopen.
Sofia: “Ik had vorige week vakantie en had daardoor veel tijd mijn plan uit te voeren”. Samen met broertje Camiel ging ze langs de deuren en ze is nog steeds beduusd van de vele positieve reacties. Sofia: “Niemand zei ‘neen’, iedereen steunde mijn actie, heel bijzonder, de mensen gaven allemaal meer dan 2 euro, sommige gaven zelfs 50 euro. Totaal heb ik nu 305 euro om over te maken naar giro 555”. De actie heeft haar goed gedaan, natuurlijk was het best spannend zo langs de deuren te gaan maar het gevoel van trots en blijdschap, dat ze zoveel geld voor de mensen in Oekraïne heeft kunnen ophalen, overheerst. En terecht. “Ik hoop dat de oorlog daar snel voorbij is” zei Sofia tot slot. En dat hopen wij ook. Sofia, dank voor je geweldige initiatief.