Rijnlands Lyceum, Foto: René de Wit
Rijnlands Lyceum, Foto: René de Wit Foto: rdw

Rijnlands Lyceum en Kievietschool winnaars van
de klimaatchallenge

Donderdag 10 maart was het voor klas 1F van het Rijnlands Lyceum en groep 8 van de Kievietschool een bijzondere dag. Wethouder van Onderwijs, Ritske Bloemendaal, kwam onverwachts langs en niet zomaar. Beide groepen waren de winnaar van de Klimaatchallenge.

Door John Schrader

Ruim 1000 kinderen en jongeren hebben zich de afgelopen weken gebogen over oplossingen om wateroverlast te voorkomen. Ze hebben weken gewerkt aan hun ideeën en hebben deze opgenomen in originele pitch clips. In een video van drie minuten legden ze hun oplossing uit. De jury bestond uit experts op het gebied van waterhuishouding en een vertegenwoordiging vanuit de gemeente. De leerlingen van groep 7 en 8 van alle Wassenaarse basisscholen en de brugklassers van het middelbaar onderwijs hebben daarvoor de afgelopen maanden extra natuur- en milieulessen gekregen van een gastdocent. In ontwerpteams dachten de leerlingen na over manieren om regenwater (tijdelijk) vast te houden en slim te gebruiken. Want het is hartstikke zonde dat regenwater nu vaak onbenut de grond inzakt of, erger nog, terecht komt bij het rioolwater.
Het idee van klas 1F van het Rijnlands was om de brandweerwagen aan te passen en wel zo dat het overtollige (regen)water kon worden opgezogen. De brandweerwagen kan dan wel zonnepanelen krijgen en uiteraard elektrisch gaan rijden. De jury vond dit een zeer goede oplossing met een nieuwe functie voor de brandweerwagen en een snelle mogelijkheid om tot actie te komen. Wethouder Bloemendaal sprak ook zijn waardering uit omdat bij dit plan gebruik werd gemaakt van bestaand materiaal en nu het regenwater goed hergebruikt kon worden. “Een praktisch en makkelijk uitvoerbaar plan”, waarna Berend namens het winnende groepje de beker en andere cadeaus in ontvangst mocht nemen. Aan het eind was het voor alle leerlingen duidelijk waarom er ineens zoveel personen, waaronder de rector, diverse leerkrachten en de directeur van de SAD Kirsten Wolfert, aanwezig waren.
Daarna was het de beurt aan groep 8 van de Kievietschool. Na aankomst in het lokaal van meester Jordi zagen verschillende leerlingen al wat cadeaus en een beker. Het was al snel geraden: dit was de prijsuitreiking van de klimaatwedstrijd! De wethouder vertelde dat het klimaat verandert en dat er soms flinke veranderingen zijn, zoals de opwarming van de aarde en de soms hevige regenbuien. In het filmpje vertelde Lotte over de oplossing van de Kievietschool; de regen op de grond (iets wat de leerlingen zelf jaren hadden meegemaakt op hun schoolplein) wordt dan verzameld in een grote bak onder de grond. Dan wordt het water opgezogen in grote tonnen en gezuiverd. Bij droogte kan het water dan gebruikt worden op het land. Zo is ook de waterlast dan verleden tijd. De jury vond het een leuk en nieuw plan, dat goed doordacht was. Natuurlijk werd het ingestuurde filmpje nog een keer bekeken. Na de foto met de hele groep was er naast de beker een mooi boekenpakket en een grote doos chocolade als gewonnen prijs. En dat alles viel in goede (chocolade)smaak!
De Klimaatchallenge is georganiseerd door Stichting Schooladviesdienst Wassenaar in samenwerking met Stichting Techniekmenu, de Wassenaarse basisscholen, de Wassenaarse middelbare scholen en de gemeente Wassenaar.

Klimaatwedstrijd Kievietsschool, Foto: René de Wit