Het huis staat in het verlengde van de bestaande woningen aan de Vinkelaan, maar vanuit oostelijke richting: Jos Knijnenburg
Het huis staat in het verlengde van de bestaande woningen aan de Vinkelaan, maar vanuit oostelijke richting: Jos Knijnenburg Foto:

Metamorfose terrein oude kwekerij Vinkelaan tot exclusieve woonlocatie aan rand van polder

Zo’n zes jaar nadat de Stichting Twickel uit Delden een principeverzoek bij de gemeente Wassenaar indiende voor de bouw van een enkele woning op een perceel aan de Vinkelaan, pal achter de wijk Papehof en aan de rand van het open poldergebied tussen Wassenaar en Voorschoten, zijn in enkele weken de contouren van het huis zichtbaar geworden.

Door Jos Knijnenburg

Het houten skelet van de woning aan het einde van de Vinkelaan werd onlangs met behulp van een telescoopkraan in no-time in elkaar gezet. Het huis staat in het verlengde van de bestaande woningen aan de Vinkelaan, maar vanuit oostelijke richting, is pas goed de omvang van het pand te zien. Het perceel waarop de woning wordt gebouwd heeft een dermate omvang dat er genoeg ruimte is voor een flinke en gezien de ligging, zeer zonnige tuin. Het heeft veel voeten in de aarde gehad voordat er op deze grond, ingeklemd tussen kwekerij De Bosrand, de Papehof (ook wel bekend als de voormalige bedrijfslocatie van Wildenberg Recycling) en de oprit naar de monumentale boerderij Papeweg 33, kon worden gebouwd.
Het bouwperceel grenst direct aan een weiland dat nog altijd onderdeel uitmaakt van het vroegere buiten en voormalige kasteel Santhorst. In de beperkte Gebiedsvisie Groene Zone die voor het open gebied aan de noordrand is opgesteld, worden randgebieden zoals de oude kwekerij aan de Vinkelaan, tegenwoordig geduid als “diffuse zones”. Dat klinkt wat mistig en dat is het veelal ook, omdat het plekken zijn waar nog ruimte voor “nieuwe ontwikkelingen” aanwezig is, maar lang niet altijd duidelijk is om wat voor ontwikkelingen dat precies gaat. Met een ruimtelijk beleid waarin Wassenaar de afgelopen vier jaar al nadrukkelijk voorsorteerde op de komst van de nieuwe Omgevingswet en “denkt in mogelijkheden”, wordt op eigenaren van zulke “diffuse zones” niet zelden een bepaalde mate van creativiteit verwacht. Daarmee bedoelen we niet direct het ontwerp van bijvoorbeeld een woning, want architecten weten daar wel raad mee. De creativiteit om zoiets mogelijk te maken ligt in de planfase op een heel ander vlak namelijk de planologische onderbouwing.
Voor wat betreft de bouw van een vrijstaande villa aan de Vinkelaan, aan de rand van een uitgestrekt poldergebied waarin woningbouw gerust een taboe mag worden genoemd, kan met recht worden gesproken van wat we 3,5 jaar geleden in deze krant al eens hebben bestempeld als een ingenieus staaltje grondpolitiek. Het planologische beginsel ‘ruimte voor ruimte’ mag dan officieel niet meer bestaan, de deal die de Stichting Twickel met de gemeente Wassenaar overeenkwam, heeft daar op z’n minst de nodige trekjes van. Want om op de plek van de firma Van Spronsen aan de Vinkelaan een riante villa te mogen bouwen, voldeed de in 1953 opgerichte Stichting Twickel waarin tot op de dag van vandaag uitgebreide bezittingen van de roemruchte familie Van Wassenaer zijn ondergebracht, aan meerdere eisen. Zo leverde de Stichting Twickel zoals dat zo mooi heet “niet benutte uitbreidingsmogelijkheden aan de Rijksstraatweg 361” in. Dat adres omvat een woonhuis pal achter Tuincentrum De Bosrand, waar lange tijd Leen Knijnenburg woonde, bij veel Wassenaarse “Knijnen” beter bekend als “Leen van ome Leen”. Maar ook de afbraak van een veldschuur die tot voor enkele jaren terug in een weiland aan de Papeweg en nabij de gemeentrens van Wassenaar en Voorschoten stond, maakte deel uit van de overeenkomst tussen de Stichting Twickel en de gemeente Wassenaar.
Die omvatte ook de sanering van de jarenlang leegstaande opstallen van de oude kwekerij aan de Vinkelaan. Eind 2018, bij de ter visielegging van het ontwerp-bestemmingsplan dat de bouw aan de Vinkelaan mogelijk moest maken, misten we een onderdeel dat oorspronkelijk ook ‘part of the deal’ was, namelijk de sloop van oude bedrijfsopstallen van een boerderij aan de Nieuwe Weg. De Stichting Twickel, die als grondeigenaar vanaf de jaren tachtig een grote rol speelde bij de realisatie van Verpleeghuis Duinstede, het wijkje daar pal naast en bij de komst van de Amerikaanse School naar Wassenaar, bezit aan de oostzijde van de A44 nog altijd veel grond, waaronder Santhorst, landgoed Zuidwijk en een aanzienlijk deel van de aangrenzende polders.