Op sommige plekken in het dorp doet de palmboom het al jaren opvallend goed. Foto: Jos Knijnenburg
Op sommige plekken in het dorp doet de palmboom het al jaren opvallend goed. Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Wassenaar op de bres voor beter klimaat met verduurzaming eigen vastgoed en C02-reductie

Het ging in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in Wassenaar dit jaar niet alleen maar over klassieke lokale thema’s als het verkeer, het sociaal domein, het groen of de financiën. Steeds nadrukkelijker kwamen ook onderwerpen aan de orde waar ook dit dorp niet meer omheen kan, zoals de energietransitie, het klimaat en duurzaamheid. Zo kwamen tijdens één van de verkiezingsdebatten vragen aan de orde wanneer Wassenaar volledig CO2-neutraal zou moeten zijn en wijken van het gas af kunnen. De genoemde stippen op de horizon liepen daarbij uiteen van 2030 tot 2050. Tussentijds is er nog heel veel werk aan de winkel.

Door Jos Knijnenburg

Het voert wat ver om te stellen dat de opwarming van de aarde Wassenaar als groene oase in de Randstad transformeert tot een tropisch oase in diezelfde randstad. Op sommige plekken in het dorp doet de palmboom het al jarenlang opvallend goed. Twee van de laatste informatieve brieven die B en W voor de raadsverkiezingen naar de raad zonden, ademen als het ware de nieuwe tijdsgeest als het gaat om klimaat en verduurzaming. De voorbeeldfunctie van de gemeente vormt hierbij een belangrijke rode draad. Het is ook interessant om te zien hoe de gemeenteraad, als controlerend orgaan van het gemeentebestuur, zich positioneert in deze actuele thema’s waar uiteindelijk iedereen mee te maken krijgt.

Zo heeft de “oude raad” er onlangs middels een aangenomen motie op aangedrongen dat er meer vaart wordt gezet achter de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed. In een brief aan de raad gaat het college concreet in op verduurzamingsmaatregelen ten behoeve van een drietal panden, de Openbare Bibliotheek in de Langstraat, de aula op de begraafplaats Persijnhof in Kerkehout en het scoutinggebouw aan de Paauwlaan. Zo kan dit voorjaar in de bibliotheek het energieverbruik van de verlichting met 50% worden gereduceerd door over te gaan op led-lampen. Het energieverbruik van de klimaatregeling wordt na een ingreep niet alleen lager, er wordt ook al geanticipeerd op het volledig aardgasvrij maken van de bieb. In samenspraak met de VVE van de woningen in het pand wordt gekeken naar de mogelijkheid zonnepanelen te plaatsen. In de aula op Persijnhof hangen al ledlampen, maar wordt gestudeerd op alternatieve verwarming voor de afgeschreven cv en zijn er plannen om de monumentale “buitenschil” te isoleren.

Voor het scoutinggebouw wordt ook gekeken naar “quick wins”, van verlichting tot waterbesparende maatregelen. Ook ander gemeentelijk vastgoed wordt in dit opzicht onder de loep genomen. Om druk op de ketel te houden nam de raad onlangs ook een motie waarin wordt gevraagd om controles op de verduurzaming gemeentelijk vastgoed, door de Omgevingsdienst Haaglanden. In een tweede brief geeft het college een update met betrekking tot het CO2-reductieplan dat inmiddels alweer twee jaar geleden door de politiek werd besproken. Maatregelen om uitstoot van CO2 te beperken zijn voor een belangrijk deel verweven met het verkeersplan, waarbij voor het uitvoerings- of realisatieplan op verzoek van de raad een inspraaktraject wordt doorlopen.

Een betere doorstroming, minder sluipverkeer maar ook aandacht voor verbetering van de infrastructuur voor fietsers dragen allemaal een steentje bij om de CO@-uitstoot te verlagen. De gemeente geeft zelf het voorbeeld door waar mogelijk voor gemeentelijke voertuigen over te gaan op een elektrische variant. De eerste gemeentelijke deelauto’s komen eraan. Het aantal laadpalen voor elektrische auto’s groeit zienderogen. De gemeente wil de doorlooptijd tussen de aanvraag voor zo’n voorziening en de daadwerkelijke plaatsing gaan verkorten, maar ook zal er moeten worden gewerkt aan het kweken van draagvlak, al was het maar omdat het niet zelden ten koste gaat van reguliere parkeerruimte. De onlangs gesloten overeenkomst met Felyx maakt dat nu ook de elektrische deelscooters in het straatbeeld van Wassenaar zullen gaan verschijnen.