Godfried Bomans en Bill van der Meulen, foto: Carl Doeke Eisma
Godfried Bomans en Bill van der Meulen, foto: Carl Doeke Eisma Foto:

Een foto van heel lang geleden

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat ik mijn eerste column voor deze krant schreef. Aanvankelijk dacht ik waar haal ik mijn onderwerpen vandaan maar dat blijkt bij nader inzien niet eens zo moeilijk te zijn. Verreweg de meeste onderwerpen haal ik uit De Wassenaarse Krant zelf. Omdat het aantal woorden beperkt moet zijn voor zo’n column heb ik bedacht om voor één keer een wat groter artikel te schrijven. Ik vond tussen mijn paperassen een foto die meer dan vijftig jaar oud is.
Ik moest meteen denken aan het lied ‘Foto van vroeger’ dat sinds 1980 door Rob de Nijs gezongen wordt vandaar de titel die hierboven staat. Op die foto staan twee mannen. Eén daarvan heeft zo’n vijftig jaar in ons dorp gewoond en die andere is de mijns inziens enigszins onderschatte schrijver Godfried Bomans. Ze kijken samen in een boek. Wat hadden die twee met elkaar te maken en om welk boek gaat het hier. Rechts staat mijn vriend Bill van der Meulen. Enkele ouderen onder ons zullen hem nog wel gekend hebben. Hij is helaas alweer een kleine zestien jaar geleden overleden. Bill kwam samen met zijn vrouw Mieke in 1958 in Wassenaar wonen in de villa Oud-Pluymestein in het Kerkehout. In 1995 is hij verhuisd naar de Dominee Honderslaan. Op 20 oktober 2006 is hij overleden. Zoals u wel zult weten kent Wassenaar een poëzieroute en één van die gedichten - op een muur in de Berkheistraat – is door hem geschreven.
De bijgevoegde foto is op 24 november 1970 gemaakt. Bill was toen sinds kort directeur van de uitgeverij Sijthoff in Leiden. Hij kwam uit de reclamewereld en mede daardoor was zijn aanpak anders dan de gebruikelijke binnen de uitgeverswereld. Hij benaderde zijn vriend Jan van Hillo, de documentairemaker, met het idee om aan Godfried Bomans te vragen een boek te gaan schrijven over zijn reizen naar Rome en naar zijn broer Arnold en zijn zus Wally die beiden in een klooster zaten. Het mes zou dan aan twee kanten snijden, én een boek én een televisieprogramma over hetzelfde onderwerp. Bomans had op dat moment geen contract bij een andere uitgever dus dat kwam goed uit.
Om een zeer lang verhaal kort te maken, Godfried heeft dat boek geschreven en de televisie-uitzending werd een enorm succes. Tijdens de uitzending op 23 november 1970 keken er drie miljoen mensen naar dit programma een ongelooflijk aantal voor die tijd. Dit programma heette Bomans in triplo en het boek draagt de titel Van dichtbij gezien. Dit boek werd een bestseller en heeft dan ook meer dan tien drukken gehaald. Godfried en Bill werden vrienden al heeft die vriendschap niet lang geduurd omdat Godfried Bomans op 22 december 1971 overleden is. U heeft begrepen dat ze op de foto beiden kijken naar het eerste exemplaar van het boek Van dichtbij gezien. Ik kon dit artikel schrijven omdat Bill mij het nodige hierover verteld heeft en omdat hij een serie jaarboeken heeft bijgehouden waarin hij een en ander beschreven heeft. Kortom dit is een primeur en die wilde ik u niet onthouden.
Carl Doeke Eisma