Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Ik moest aan deze oneliner denken toen ik afgelopen zaterdag door de Langstraat liep en informeerde bij de politieke partijen hoe zij dachten over de gezondheidszorg in Wassenaar en de positie van het Bronovo ziekenhuis daarin. Wij hebben ons als stichting Houd Bronovo Open de laatste tweejaar ingespannen om een zorgconcept te ontwikkelen dat flexibel, inclusief, en innovatief is. De vraag die wij ons nu stellen is: hoe duidelijk is die boodschap bij de Wassenaarder overgekomen? In januari 2020 brak de pandemie uit. In de daaropvolgende jaren bleek dat we veel te scherp aan de wind hebben gezeild met onze ziekenhuiszorg. We konden de plotselinge toename van ernstig zieke patiënten niet aan en we zien ons geconfronteerd met een oversterfte van tenminste 35.000 Nederlanders en een achterstand in de reguliere zorg van 140.000 patiënten die wachten op een behandeling. Het Bronovo dat ons voor ogen staat is een tweedelijns Netwerkziekenhuis waar vraag gestuurde zorg zal worden geleverd. De huisartsen die de 24/7 huisartsenpost bemannen zijn in dienst van het ziekenhuis. Huisartsen verwijzen horizontaal (geen verlies van eigen risico) naar de huisartsenpost. De huisartsen kunnen zo nodig een patiënt enige dagen ter observatie op nemen. Een transferium van 80 bedden is daarvoor aanwezig. Er is een spoedpoli van 8.00 uur tot 23.00 uur voor tweedelijns traumazorg, denk aan enkelvoudig niet levensbedreigend letsel.
In het ziekenhuis is een groot diagnostisch centrum met een easy acces MRI. In het weekend ligt de focus op sportletsels, er is een sportmedisch centrum en een groot revalidatie- en fysiotherapie afdeling. (long Covid) In het ziekenhuis is een afdeling van de GGD, de GGZ en de thuiszorg. Er is een permanente bezetting met specialisten ouderenzorg. Daarnaast zijn er 80 recent gerenoveerde volledig up to date bedden voor planbare zorg, denk aan orthopedie, urologie, KNO, oogheelkunde, heelkunde, plastische chirurgie (hand en pols letsel), gyneacologieverloskunde, dermatologie, reumatologieën, interne geneeskunde.
Er is een medium care- en verkoeverruimte. Er komt ruimte voor een Skills lab voor het trainen van verpleegkundigen en huisartsen/specialisten. Met een separate ingang staat een grote wijkbibliotheek en IT-ondersteuning gepland. En in samenwerking met het LUMC kunnen pilots worden gestart met digitale controle op afstand. In enkele dagen kan het gereed worden gemaakt en dienst doen als calamiteitenziekenhuis.
Hg Jan Sluimers, meer info via houdbronovoopen.nl