Foto: Anton Overklift
Foto: Anton Overklift Foto: ANTON OVERKLIFT

Hart voor Wassenaar grote winnaar

Algemeen

Verkiezingstijd is altijd een leuke tijd. Politieke partijen roeren zich, ze zijn zichtbaar in winkelgebieden als Stadhoudersplein. Langstraat en Luifelbaan. In onze krant delen politieke parijen hun plannen en met kleurige folders en andere hebbedingetjes wordt nog eens extra onderstreept waar partijen voor staan. In totaal hadden 104 Wassenaarse ingezetenen zich beschikbaar gesteld voor een van de kandidatenlijsten.

Door Jan Pieter-Becker

Het gemeentelijke ‘Team Verkiezingen’ is al maanden van te voren druk met de voorbereidingen. En ook dit jaar was alles weer uitstekend geregeld. Maar liefst 13 stembureaus waren ingericht voor de vele stemmers bemand door totaal ruim 150 vrijwilligers. Ook nu weer chapeau! Op maandag 14 en dinsdag 15 maart konden Wassenaarders al hun stem uitbrengen op de stembureaus bij Raadhuis de Paauw en bij het Gemeentekantoor. En afgelopen woensdag de 16e was het dan zover en waren alle 13 stembureaus geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur. Het opkomstpercentage was met 56.03% lager dan in 2018 (60,28%) De dan de verkiezingen. Na afloop was het woensdagavond een drukte van belang. Onder het genot van een drankje en hapje werd met spanning uitgezien naar de eerste en voorlopige uitslagen. Er is dan vreugde bij winst en verdriet bij verlies ten opzichte van 2018. Grote winnaar werd Hart voor Wassenaar.

De voorlopige uitslag voor 2022 is als volgt:
VVD: 2701 stemmen (5 zetels in de nieuwe gemeenteraad), Hart voor Wassenaar: 2604 stemmen (eveneens 5 zetels in de nieuwe gemeenteraad), Lokaal Wassenaar: 1752 stemmen (3 zetels in de nieuwe gemeenteraad), CDA: 1111 stemmen (2 zetels in de nieuwe gemeenteraad), D66: 958 stemmen (2 zetels in de nieuwe gemeenteraad), GroenLinks: 945 stemmen (2 zetels in de nieuwe gemeenteraad), DLW: 655 stemmen (1 zetel in de nieuwe gemeenteraad), PvdA: 605 stemmen (1 zetel in de nieuwe gemeenteraad)

Welke kandidaten daadwerkelijk lid van de gemeenteraad worden wordt pas bekend als alle voorkeurstemmen geteld zijn. Tot slot, de grote winnaar, Henri Hendrickx, lijsttrekker van Hart voor Wassenaar: “We hebben 8 jaar gebouwd aan een solide basis en ik ben er ongelofelijk trots op dat we een team hebben dat zich vol inzet, inspirerend is, loyaal en blaakt van werklust. In de campagnetijd bleek hoe we naar elkaar toegroeiden en voor mij is het een genoegen deel te mogen uitmaken van dit team. De overwinning is leuk maar het schept verplichtingen. Nu aan de bak, we nemen onze verantwoordelijkheid”.