Foto: Anton Overklift
Foto: Anton Overklift Foto: ANTON OVERKLIFT

Wassenaarder Donald Schuurman en Oekraïense Galyna Sokolvyak zetten zich in voor hulpactie van de Oekraïense bevolking

Landelijk zijn er al veel hulpacties, om slachtoffers van de huidige oorlog in Oekraïne te helpen. Ook in Wassenaar timmeren Donald Schuurman en zijn vrouw Galyna Sokolvyka flink aan de weg. Het stel probeert vooral de lokale bevolking in het land zelf met allemaal giften vanuit Wassenaar te helpen.

Door Hans Beukema

Het gaat daarbij om een donatie van ruim € 20.000 van een Wassenaarse ondernemer die dat graag niet zelf aan de grote klok wil hangen. “Daarom zorgen wij ervoor dat het geld gaat naar de plaatselijke bevolking in Brovary en Pobirka en de politie in Kiev. Deze weldoener heeft ons benaderd, om het verder te regelen. Het geld wordt onder andere besteed aan eten en drinken, beddengoed, generatoren en medicijnen voor Oekraïense burgers en soldaten. Deze plaatsen zijn bewust gekozen. De burgemeester van Brovary is een persoonlijke kennis van mij. En zelf kom ik van oorsprong uit Pobirka”, vertelt de in Oekraïne opgegroeide Galyna.
“Het Rode Kruis richt zich met de Giro 555-actie vooral op mensen die mijn geboorteland zijn ontvlucht en nu bijvoorbeeld in Polen worden opgevangen. In Oekraïne is de nood onder de plaatselijke bevolking even hoog. Het ontbreekt deze mensen echt aan alles. Er is bijvoorbeeld behoefte aan generatoren, om stroom op te wekken en eten te koken. Dat doen veel vrouwen nu. De mannen bewaken veel dorpen nu dag en nacht in de vrieskou. Ze willen daarmee Russische soldaten of spionnen tegenhouden die de omgeving verkennen.”
De Wassenaarders vinden financiële steun voor de lokale bevolking ook zo belangrijk, omdat zij vluchtelingen uit oorlogsgebied helpen. “Ze bieden deze mensen, die op weg zijn naar een veiliger bestemming, tijdelijk onderdak”, legt Donald uit. “Het doneren van geld gebeurt volstrekt veilig en betrouwbaar. De ontvangers van de giften verdelen het geld daar zelf. We hopen dat veel mensen het voorbeeld van deze Wassenaarder voor de lokale bevolking gaan volgen. Giften zijn aftrekbaar van de belastingen”, gaat hij verder.
Een vriendin van Galyna doet nu daar vrijwilligerswerk om vluchtelingen een nachtje rust te geven met eten en drinken en een bed om te slapen waarna zij de reis naar de vrijheid kunnen vervolgen. "Dagelijks komen er ca 35 vrouwen en kinderen die onderweg zijn. Zelf hebben wij al een leuk bedrag overgemaakt naar mensen die het daar regelen."
Ook doen Donald en Galyna aan de inwoners van Wassenaar een oproep, om net als hen zelf tijdelijk vluchtelingen op te nemen. “Al is het maar in een tuinhuisje. Een vriendin van mij is nu met haar dochter en drie kleine kinderen onderweg. Iemand in het Van Polanenpark heeft mijn nichtje al tijdelijke woonruimte gegeven. Daar zijn we erg dankbaar voor”, vertelt ze. “Mijn eigen geboorteplaats ligt nog net buiten het oorlogsgebied. Wel heeft de plaatselijke bevolking al meerdere Russische spionnen ingerekend. Ik heb dagelijks contact met mijn familieleden. Ik voelde mij echt machteloos tijdens het begin van de invasie. Ik hoop dat deze oorlog snel voorbij is.”
Donaties kunnen door de schenkers rechtstreeks naar de betreffende bankrekeningen in Oekraïne worden overgemaakt zodat het bij de juiste personen terecht komt. Voor vragen over het verstrekken van donaties kan men contact opnemen met Galyna via het
e-mailadres galyna00@yahoo.com