Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Historische Vereniging Oud Wassenaer bezorgd over toegankelijkheid gemeentelijk oud-archief

Het bestuur van de Historische Vereniging Oud Wassenaer heeft vorige week in een brief aan het gemeentebestuur haar grote bezorgdheid geuit over de toekomstige toegankelijkheid van het gemeentelijke oud-archief dat zich momenteel nog in Raadhuis De Paauw bevindt. De ingrijpende renovatie van het interieur van het raadhuis, die samenhangt met de toekomstige functie van het pand als bestuurlijk centrum van Wassenaar en onderkomen van een belangrijk deel van de gemeentelijke organisatie, brengt met zich mee dat het oud-archief wordt uitgeplaatst.

Door Jos Knijnenburg

Schrijver Frans Mouws schreef in zijn boek ‘Weg uit Wassenaar’ (2004) waarin hij een tocht maakte door het leven van schrijver Boudewijn Büch: “Het oud-archief van Wassenaar is zonder twijfel het gemeentearchief met de mooiste huisvesting van Nederland”. Wie er weleens is geweest en ter plekke stukken heeft opgevraagd, weet dat achter een enorm dikke kluisdeur een depot ligt waar alles wordt bewaard wat ‘echt oud’ is. Uit iets minder oude stukken die onlangs aan de raad werden voorgelegd en waarover we eerder schreven, blijkt dat er momenteel diverse opties voor een alternatief onderkomen van het oud-archief worden onderzocht zoals het onderbrengen van stukken bij een regionaal of provinciaal archief of een commerciële archiefdienst.
Daarnaast zou worden bekeken of een leeszaal met archief zou kunnen worden gecombineerd met een gemeentewinkel, inclusief het klant-contactcentrum op een bij voorkeur centraal gelegen locatie zoals de Langstraat, de Warenar of het Politiebureau. Het toekomstige onderkomen van het oud-archief zal in elk geval moeten beschikken over dezelfde klimatologische omstandigheden als in het huidige onderkomen in raadhuis De Paauw. De Historische Vereniging Oud Wassenaer verzoekt B en W “dringend de periode van overgang van de huidige naar de nieuwe locatie zo kort mogelijk te houden”. Dit bekent dat er ‘’geen tussentijdse periode van opslag plaatsvindt, maar dat de documentatie rechtstreeks van De Paauw naar het nieuwe en voor het archief volledig geoutilleerde onderkomen wordt overgebracht”. De vereniging wijst erop haar leden en andere onderzoekers het oud-archief geregeld raadplegen voor het schrijven van artikelen, boeken, nota’s e.d. over de geschiedenis van Wassenaar, haar inwoners en het cultureel erfgoed van het dorp. “Voor het doen van historisch onderzoek is het essentieel dat het archief met Wassenaarse stukken toegankelijk blijft en gemakkelijk te raadplegen voor onderzoekers, bij voorkeur op een nieuwe locatie in Wassenaar”, aldus voorzitter Marian van Rossem in haar brief.
Het pleidooi voor de toegankelijkheid van het fysieke archief komt op een in meerdere opzichten historisch moment. Zo trekt de tiendelige tv-serie ‘Het verhaal van Nederland’ waarin presentator Daan Schuurmans in een flink tempo en met bijzondere visualisaties de geschiedenis van ons land behandelt, momenteel torenhoge kijkcijfers. Er loopt ook een nieuwe serie afleveringen van ‘Verborgen Verleden’, waarin BN-ers inzicht in hun persoonlijke stamboom krijgen. Afgelopen najaar lanceerden de Historische Verenging Oud Wassenaer en de plaatselijke Jumbo de zeer succesvolle plaatjesactie ‘Historisch Wassenaar’, die zelfs leidde tot een ruilmiddag. Maar het is ook campagnetijd. De Stichting Wassenaars Historisch Museum die op 29 oktober 2017 werd opgericht om een plaatselijk museum te realiseren, onderzocht voor de huisvesting zo ongeveer alle gemeentelijk en particuliere panden tussen het Plein en het Molenplein plus suggesties voor andere enkele locaties. Medio oktober 2019 maakte de stichting bekend zichzelf op te heffen gezien de financiële situatie waarin de gemeente “schijnt te verkeren” en de “lage prioriteit” die volgens haar aan een lokaal museum wordt toegekend.

In de aanloop naar de komende raadsverkiezingen hebben de VVD, DLW en het CDA de wens voor een eigen museum in Wassenaar nieuw leven ingeblazen. De peperdure renovatie van Raadhuis De Paauw zou een goede gelegenheid zijn om het Brandweermuseum, de gemeentelijke kunstcollectie en archeologische vondsten op een gezamenlijke locatie toonbaar te maken. Meerdere partijen wijzen in hun verkiezingsprogramma’s ook op het belang van het behoud en de bescherming van cultureel erfgoed, waarbij de drastische methode die jaarlijks voor het behoud van de marmeren leeuwen voor Raadhuis De Paauw wordt gehanteerd (zie foto), natuurlijk uitzonderlijk kan worden genoemd. Duidelijk is wel dat het verleden van Wassenaar weer toekomst krijgt.