Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Campagnes politieke partijen beeldbepalend in aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen

Raadsleden worden met dank aan de digitalisering tegenwoordig overspoeld met informatie. Eens in de vier jaar worden de burgers in de aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen geconfronteerd met een tsunami aan politiek getinte berichten en verzoeken om aandacht. Partijen en kandidaten voor een raadszetel hebben de afgelopen maanden in deze krant en op allerlei platforms uitgebreid ruimte gekregen hun boodschappen en standpunten te verwoorden. Beeldvorming is daarbij cruciaal, maar de campagnes zijn inmiddels ook op andere fronten beeldbepalend.

Door Jos Knijnenburg

In tal van wegbermen vinden we deze dagen politieke boodschappen terug en sommige rotondes in Wassenaar zijn politiek geannexeerd al is dat in het licht van de actualiteit een extra beladen term. De ouderwetse flyer met standpunten en kandidaten wordt nog altijd wijd verspreid en overal komen we al dan niet in opvallende hesjes gestoken (aspirant-)politici in het wild tegen. Elke stem telt, is ook het uitgangspunt van rode potloodcampagne die de gemeente Wassenaar heeft gelanceerd. Wassenaar mag dan doorgaans een relatief hoog opkomstpercentage kennen, lang niet iedereen gaat ook daadwerkelijk stemmen. Wie wel naar de stembus gaat kan zich van tevoren uitgebreid informeren over wat de verschillende politieke partijen willen.
Wie precies wil weten wat de verschillende partijen de afgelopen vier jaar precies hebben bereikt wordt al snel geconfronteerd met uitdagingen, want in een lokale democratie met een coalitie en een oppositie heeft een succes al snel meerdere vaders. Wassenaar kreeg ruim een jaar geleden dankzij de laatste fractiesplitsing een gemeenteraad met 11 fracties. Aan die raad van elf komt straks in elk geval een einde omdat er “slechts” 8 politieke partijen aan de komende verkiezingen deelnemen. Met 5 aan landelijke partijengelieerde fracties (VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks) en 3 lokale partijen (Lokaal Wassenaar, Hart voor Wassenaar en DLW) lijkt de keuze voor de kiezer een stuk overzichtelijker, ware het niet dat dit deelnemersveld identiek is aan de raadsverkiezingen in 2018. Met simpel gezegd opnieuw een conservatief, een progressief en een lokaal blok. Maar er is tussentijds natuurlijk wel wat gebeurd. Peilingen voor de komende raadsverkiezingen wijzen op een potentieel voor de lokale partijen van meer dan 30 procent.
Vier jaar geleden zaten de lokale partijen in Wassenaar al flink in de lift maar een substantieel deel daarvan verdampte (bij DLW en Hart voor Wassenaar) door zetelroof. Anno 2022 is er kans op hernieuwd lokaal succes mits de fracties de gekozen kandidaten aan boord houden. Alle lokale partijen presenteren zich deze verkiezingen meer dan ooit als afzonderlijke teams. Lokaal Wassenaar, dat de afgelopen vier jaar als enige lokale partij in het college was vertegenwoordigd, toont lef met Jeroen Gankema als nieuwe lijsttrekker. DLW liet dit jaar niet alleen posters met de beeltenis van Ben Paulides maken, maar geurt in het straatbeeld ook nadrukkelijk met andere kandidaten waarvan ex-CDA-er Ronald Zoutendijk het meest opvalt. Dat lijstrekker Henri Hendrickx van Hart voor Wassenaar over een enthousiast team beschikt is alleen al duidelijk door het enorme aantal locaties waarop het partijlogo opduikt. Puur digitaal bekeken mag DLW met een ervaren toetsenbordridder als partijleider zich al matchwinner van de lokale partijen noemen. Maar ook onder de niet-lokale partijen is er sprake van een andere beeldvorming. De CDA-fractie leek de afgelopen vier jaar een duiventil en telt nog maar 2 leden. Het CDA-adagium “Samen” wordt deze verkiezingen handig uitgepond door GroenLinks dat posters met wisselende teams liet vervaardigen.

Bij coalitiepartij D66 maakte het ervaren raadslid Ritske Bloemendaal een tussentijdse overstap naar het college. Volgende week weten we of de partij profiteert van het “Kaageffect”. VVD-lijsttrekker Caroline Klaver-Bouman laat deze campagne haar beeltenis in Wassenaar vervoeren door een opvallend elektrisch vervoermiddel (zie foto). De verkeerswethouder maakt daarmee subtiel een statement richting degenen die de VVD graag duiden als vroemvroem partij met een voorkeur voor automobielen van Duitse makelij. Ooit had Wassenaar een Kring van Wassenaarse Journalisten (KWJ) die eenmaal in de vier jaar (“om mannetjesmakerij te voorkomen”) de beste plaatselijke politicus bedacht met de Persprijs. Eén van de juryrapporten omschreef een winnaar die later waarnemend burgemeester in zowel Wassenaar als Voorschoten zou worden, als “geestig, bondig, alert, scherp maar nooit kwetsend”. Het zijn eigenschappen die ruim 30 jaar na dato geen enkel raadslid zouden misstaan.