Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Plan van aanpak voor onderzoek mogelijke invoering 30 km/uur in hele bebouwde kom

Met de publicatie van een plan van aanpak voor een nieuw en uitgebreider onderzoek naar de mogelijkheid om in de hele bebouwde kom van Wassenaar een maximale snelheid van 30 km/uur in te voeren, geeft het college gehoor aan een motie. Die werd afgelopen december door de gemeenteraad aangenomen tijdens een debat over het Realisatieplan Verkeersonderzoek. Het is de bedoeling dat de resultaten van het onderzoek voor 1 september a.s. aan de raad kenbaar worden gemaakt.

Door Jos Knijnenburg

In het laatste Verkeersonderzoek waren op basis van een (regionaal) verkeersmodel al berekeningen gemaakt omtrent de effecten als in de gehele bebouwde kom van Wassenaar een snelheidsregime van maximaal 30 km/uur zou worden ingevoerd. De conclusie uit die modelberekeningen was dat er knelpunten in het lokale wegennet zouden optreden voor wat betreft de doorstroming. Zowel voor hulpdiensten (politie, ambulance en ambulance) als voor het openbaar vervoer zou dit leiden tot belemmeringen. Verkeersbureau Royal Haskoning DHV kwam daarop met een advies om op een aantal wegen in Wassenaar (zoals de route van bus 43 tussen de Landscheidingsweg/N14 en de Van Cranenburchlaan alsmede de Oost-Westroute tussen de Rozenweg en de Katwijkseweg) de klassieke snelheidslimiet binnen de bebouwde kom 50 km/uur te handhaven.
Daarnaast zou op een aantal trajecten zoals de Jagerslaan, een deel van de Storm van ’s-Gravensandeweg en de Deijlerweg-Oost de snelheidslimiet moeten worden verlaagd tot 30 km/uur. Dit advies, dat als ‘Projekt 4’ onderdeel werd van het Realisatieplan Verkeersonderzoek, leidde tot veel beroering. Middels een motie heeft de raad het college verzocht om de invoering van 30/km/uur in de gehele bebouwde kom opnieuw en diepgaander te onderzoeken. In het plan van aanpak dat hiervoor is opgesteld en dat vorige week aan de raadsleden is toegestuurd, wordt een motie aangehaald die in oktober 2020 door de Tweede Kamer is aangenomen. Die motie stelt dat er een afwegingskader door gemeenten kan worden opgesteld om 30 km/uur als “leidend principe” te hanteren met de mogelijkheid om voor doorgaande wegen daarvan af te wijken mits dat veilig kan.
In het plan van aanpak staat dat de gemeente Wassenaar allereerst de (verkeers-)veiligheid wil vergroten en daarmee het aantal verkeersslachtoffers wil terugdringen. Daarnaast moet een passend snelheidsregime de leefbaarheid in de wijken vergroten door het aantal autobewegingen te verminderen. Dat kan door fietsen te stimuleren maar ook door “ongewenst doorgaand verkeer te beperken”. Dat vereist een beeld van de effecten wanneer op meer wegen in Wassenaar 30 km/uur wordt ingevoerd. Daarbij dient te worden onderzocht in hoeverre daarvoor draagvlak is bij de hulpdiensten (die de maximumsnelheid met 20 km/uur mogen overschrijden), de concessiehouder van het openbaar vervoer (dat wordt geconfronteerd met mogelijk langere reistijden) en de fietsersbond.
Daarnaast zullen de effecten op de verkeersafwikkeling en “het verschuiven van verkeersstromen” opnieuw worden geanalyseerd en beoordeeld. Wat dat laatste effect betreft is voor een eventueel toekomstig Wassenaars Dictee het woord “waterbedeffect” een must geworden. Uit landelijk onderzoek naar aanleiding van de in de Tweede Kamer aangenomen motie is gebleken dat er in elk geval een onderscheid moet blijven tussen verkeersaders (gebiedsontsluitingswegen) en wegen in verblijfsgebieden zoals woonwijken. Verkeersaders worden zodanig ingericht dat gemotoriseerd verkeer en kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers van elkaar gescheiden blijven. Er is feitelijk dus sprake van een nieuw type weg, de gebiedsontsluitingsweg met een maximale snelheid van 30 km/uur. Belangrijk is hierbij de herkenbaarheid van de weg voor de weggebruiker, zodat die weet wat er van hem of haar wordt verwacht. Dat verhoogt niet alleen de verkeersveiligheid maar voorkomt ook dat automobilisten onbewust te hard rijden.
B en W stellen in het plan van aanpak dat de participatie van inwoners geen onderdeel uitmaakt van het onderzoek. Dit traject is immers reeds geborgd door de mogelijkheid om zienswijzen op het Realisatieplan Verkeersonderzoek in te dienen. In mei gaat de gemeente wel in gesprek met belangenorganisaties (hulpdiensten, ov en Fietsersbond) over de impact van een snelheidsverlaging tot 30 km/uur. De resultaten van het onderzoek worden met een advies aan B en W voorgelegd. De resultaten kunnen volgens het plan van aanpak leiden tot een “een heroverweging” van het vastgestelde Realisatieplan Verkeersonderzoek welke in de periode juli-september aan de raad wordt voorgelegd.