Ritske Bloemendaal, foto: Jan H. de Roij
Ritske Bloemendaal, foto: Jan H. de Roij Foto:

Wethouder Ritske Bloemendaal: ”duurzaamheid zit nu in de voorkwab bij mensen”

In de serie op weg naar 16 maart sluit wethouder Ritske Bloemendaal de rij van gesprekken met onze wethouders. Hij roept iedereen op te gaan stemmen, want er valt wat te kiezen ook waar het duurzaamheid betreft. “Maar je moet überhaupt gaan stemmen; die kans moet je als burger niet laten lopen”.

Door Jan H. de Roij

Oud marineofficier Ritske Bloemendaal is in 2010 actief geworden in de Wassenaarse politiek. Een jaar geleden heeft hij –onverwacht- het wethouderschap overgenomen van Lia de Ridder. Hij is de verantwoordelijke man voor inwonerparticipatie, duurzaamheid, Wmo, volkshuisvesting, onderwijs en cultuur. Eventueel is hij beschikbaar voor een nieuw wethouderschap: “Het is een pracht job; je bent met een heel bijzondere vorm van bestuur bezig waar een richtinggevend politiek document (coalitieakkoord) aan ten grondslag ligt”. Als successen somt hij op de Transitievisie warmte en de nieuwe zgn. prestatieafspraken met de woningcoöperaties. Hij is blij dat de raad een voorbereidingskrediet heeft geven voor de start van de nieuwbouw van een internationale afdeling bij het Rijnlands Lyceum.
Duurzaamheid is volgens de wethouder een thema geworden dat speelt op vrijwel ieder beleidsterrein: “daarmee zit duurzaamheid bij mensen in de voorkwab”. De gemeente moet wat hem betreft het goede voorbeeld geven door gemeentelijk vastgoed te verduurzamen, duurzaamheid leidend te laten zijn bij het Verkeersplan en bewoners op te roepen tot en te informeren over energiebesparende maatregelen. Het streven is het gebruik van fossiele energie en daarmee de uitstoot van CO2 voor 2050 tot nul te laten dalen. In de Transitievisie warmte staat de route naar een CO2 neutrale gebouwde omgeving in 2050 omschreven. “Primair (voor 2030) moet echter de warmtevraag worden teruggebracht” door maatregelen gericht op energiebesparing door isolatie(glas), kierdichting en bijbehorende ventilatie van de woning. Ook door gebruik te maken van hybride warmtepompen. Daarna zullen de maatregelen zich richten op de alternatieven voor aardgas. Wat dit laatste betreft merkt Bloemendaal op: “wat precies de alternatieven zullen zijn, moet nog uitgezocht worden”. Het doel is om uiteindelijk de totale woonlasten niet te laten stijgen “en dat we via een ordentelijk proces van het aardgas afgaan naar een CO2 neutrale warmte-opwekking”. Als alle technische opties op tafel liggen “dan zal passend en metend gekeken worden wat het beste is”.
Gevraagd naar zijn grootste teleurstelling noemt de wethouder de langzame invoering van de Verordening Inwonersparticipatie. Dit is een ingrijpend stukje lokale wetgeving dat een cultuuromslag betekent voor alle deelnemers, bestuurders en inwoners: “Er zal een vertaalslag moeten worden gemaakt naar de dagelijkse bestuurstaak”. Met name aan de voorkant zullen burgers intensiever worden betrokken op weg naar besluitvorming. Om teleurstellingen te voorkomen “zal aan het begin duidelijk moeten zijn wat uw invloed op het voorliggende idee kan zijn; dat kan weinig tot niets zijn (u wordt geïnformeerd), maar ook heel veel”. Inwonerparticipatie betekent niet altijd je zin krijgen. Het is fijn dat in 2021 al wel veel gewerkt is met inwonerparticipatie.
De participatieverordening is zeer compleet. Toch vinden velen dat het sluitstuk ontbreekt, namelijk een correctief referendum. Volgens Bloemendaal was daar “binnen de coalitie geen draagvlak voor” en ”alle stappen in de verordening moeten voldoende zijn en daar hoeft in dit geval geen referendum bij”, sluit de wethouder af.