Auteursmiddag in de Filmzaal op 9 april

Wassenaar - Op 9 april vindt er een Auteursmiddag in de Filmzaal van de Bibliotheek Wassenaar van 13.30 tot en met 16.00 uur plaats. Het onderwerp is 'Kinderen van ‘foute’ ouders waren ook oorlogsslachtoffers. Cultuurwethouder Ritske Bloemendaal opent het programma. De middag start met een inleiding door Sipke Witteveen van Steunpunt Gastsprekers Westerbork, hét expertisecentrum voor het doorvertellen van oorlogsverhalen in de klas. Verhalen niet alleen van slachtoffers, maar ook van collaborateurs.

De middag bestaat verder uit interviews met de auteurs Lenie Degen, Miloe van Beek en Alies Pegtel. Bijna 80 jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog worstelen veel families nog met ‘foute’ politieke opvattingen van ouders, grootouders en zelfs overgrootouders. Kinderen van foute ouders werden na de oorlog zelfs in interneringskampen als Westerbork en Vught geplaatst. Daar wordt nog steeds liever niet over gepraat. Tot het moment dat iemand gaat graven in de familiegeschiedenis en hier een boek over schrijft. Boeken die voor de familie niet echt welkom zijn. In Wassenaar is Harry Vogels de eerste geweest met het boek ‘Schaamte en trots in Wassenaar’. Na het verschijnen van dit boek kwam hij in contact met andere auteurs, die ook problemen ondervinden bij hun publicaties. Zouden wij niet juist trots moeten zijn op die kinderen, die zich wisten te ontworstelen aan het foute verleden van hun ouders en (over)grootouders? En hoe vergaat het de kinderen en kleinkinderen straks bij de opening van de archieven van het Nationaal Archief? Drie van deze auteurs worden op 9 april geïnterviewd door journaliste Ellen Klaver.
De interviews met de drie auteurs zijn als volgt:
Lenie Degen: Boektitel: Versteende Stilte: oorlog, schuld, buitensluiting en schaamte.
Grootvader NSB’er en NSB-burgemeester: Nog altijd blijkt er een taboe op het onderwerp NSB en NSB’ers te liggen.
Miloe van Beek: Boektitel: Daar praten wij niet over; de erfenis van een oorlogsverleden.
Daar praten wij niet over is een indringend persoonlijk verhaal over verstikkende familiegeheimen. Alies Pegtel: Boektitel Haya van Someren-Downer: liberaal activiste.. Het is Een bijzonder boek over een bijzondere vrouw, die afstand heeft genomen van de NSB-geschiedenis van haar ouders en broers. Het is opmerkelijk dat de VVD, die opdrachtgever was van het boek, de handen van dit boek aftrok. Voor meer informatie over deze middag: bel met Harry Vogels, tel. 06–22 93 33 75