Foto: Anton Overklift
Foto: Anton Overklift Foto: ANTON OVERKLIFT

Ingezonden brieven

Wassenaarse Post
Wij ontvangen graag uw ingezonden brieven. De deadline is woensdag 09.00 uur. Wij ontvangen uw bijdrage bij voorkeur per e-mail, maar per post mag ook. Ons e-mailadres is: redactie@dewassenaarsekrant.nl. Ons postadres is: Van Zuylen van Nijeveltstraat 202, 2242 AX te Wassenaar. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven en artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Aanvallen op personen, beledigingen en taalgebruik kunnen redenen zijn om een brief te weigeren. Anonieme bijdragen en open brieven (gericht aan instanties en derden) worden niet geplaatst.

Nieuwe brug
Sinds enige weken is een nieuwe prachtige brug tussen de Prinsenlaan (halte Jonkerlaan) en het landgoed De Pauw gemaakt. Voor ouderen is deze nieuwe brug een probleem, want doordat de brug hoger is dan de voorgaande en de oprit aan de zijde van De Pauw niet langer is gemaakt, is deze oprit aanzienlijk steiler geworden. Voor ouderen met rollators of anderszins is deze steile oprit een belemmering geworden. Kortom: door de prachtig nieuwe brug is de toegang tot De Pauw een probleem geworden.
Anton C. Zeven

Natuurvriendelijke ongediertebestrijding
Het bollenveld langs de Kokshoornlaan in Wassenaar is veranderd in een enorm stuwmeer. Nee het is geen ijsbaan in wording maar natuurvriendelijke ongediertebestrijding. De bollenvelden worden geteisterd door aaltjes, muizen en onkruid. Werd er vroeger nog met zware bestrijdingsmiddelen gewerkt of uitgassen nu mag dat niet meer. Het gehele veld wordt een paar weken onder water gezet en daardoor gaat al het ongedierte dood. Als men het water weer heeft laten weglopen kunnen de bollen weer in de schone grond.
Anton Overklift

Slavernijverleden
Mijn brief is een reactie op de brief van Deka Wielenga die een oproep doet aan burgemeester de Lange om geen excuses met betrekking tot het slavernijverleden aan te bieden. Mijn naam is Orlando Meulens. Op het eerste gezicht een vrij Nederlandse achternaam. Maar schijn bedriegt. Het is de naam die enige tot slaaf gemaakten op Curacao kregen van hun ‘eigenaar’; Van der Meulen. Ze werden ‘de Meulens’ genoemd. Kortom ik ben een nazaat van tot slaaf gemaakten. En hoewel er wordt beweerd dat het heel lang geleden is, gaat het hier om mijn overgrootouders. Geboren begin 1800. Mijn achternaam zal zeker de honkballers onder u misschien bekend in de oren klinken. Een achterneef van mij, Hensley Meulens, de coach die sinds 2000 de Nederlandse honkbalteam tot wereld prestaties helpt. Maar dat terzijde. Terug naar de brief van Wielenga. Het ligt geheel aan de burgemeester en wethouders van Wassenaar of ze excuses willen aanbieden of niet. Echter ik zal hen zeker niet aanraden dat niet te doen. Want hoewel de tot slaaf gemaakten door de bijbel en waarschijnlijk voorouders van Wielenga, niet als mensen beschouwd werden, zouden excuses door ons, de nazaten, erg gewaardeerd worden. Niet dat we erom staan te trappelen daar wij allang bewezen hebben de strijdbijl te hebben begraven en zelfs het land van de eigenaars van onze voorouders tot topprestaties op wereldniveau helpen leiden. Maar ook minder belangrijke dingen als televisie presenteren (Miloushka Meulens:Jeugdjournaal) of gewoon arbeid leveren elke dag en keurig onze belastingen betalen. Echte mensen dus. Ik wil mijn brief eindigen met de woorden van een bekende Curaçaose schrijver; Frank Martinus Arion: “Je kunt de huidige generatie de daden van hun voorouders niet kwalijk nemen. Maar als zij van de toen opgebouwde welvaart willen blijven genieten is het goed te beseffen hoe het vergaard is”.
Orlando Meulens

Sint Jozefkerk
Op zaterdag 12 maart a.s. is er open dag in de Sint Jozefkerk van 10.30 uur tot 15.00 uur. U bent van harte welkom. Zondag 20 maart is de laatste eucharistieviering waarbij de Sint Jozefkerk ‘’onttrokken wordt aan de eredienst’’. Indien u deze viering wilt meemaken is dat – nu de coronamaatregelen versoepeld zijn - ook zonder reservering mogelijk.
Emmy van der Wilk