Afbeelding
Foto:

Wassenaar herdenkt Franse commando’s op de Wassenaarse Slag

Op maandag 28 februari herdacht Wassenaar de Franse commando’s bij het monument bij de strandopgang aan de Wassenaarse Slag. Genodigden stonden stil bij de commandoactie die zich 78 jaar eerder op dezelfde plek afspeelde. Aanwezig waren onder andere Consul-Generaal van Frankrijk Marie Philippe, voorzitter Commando Vereniging Zuid-Holland de heer Mes, loco-burgemeester Caroline Klaver-Bouman en wethouder Ritske Bloemendaal.

De Wassenaarse Slag is voor Wassenaarders de plek om uit te waaien en te ontspannen. Juist daarom is het vreemd om te bedenken dat het in 1944 op deze plek misging. Op 28 februari 1944 sneuvelden zes dappere Franse commando’s voor onze vrijheid aan het Wassenaarse strand. Dit waren kapitein Charles Trépel, Jean Hagnéré, Jacquelin Rivière, René Guy, Roger Cabanela en Fernand Devillers. Zij offerden hun leven voor onze vrijheid. Na het welkom van ceremoniemeester de heer Nobels, stonden achtereenvolgens de heer Mes, mevrouw Klaver-Bouman en mevrouw Philippe stil bij de commandoactie van de Franse commando’s.
De heer Mes: ‘’Het is goed hier de zes Franse commando's te herdenken met het besef en de dagelijkse realiteit dat vrede en veiligheid geen vanzelfsprekendheid is. Dat er wereldwijd nog steeds conflicten, oorlogen, terreurdaden en onderdrukking van volkeren plaatsvinden, waarvoor bij de bestrijding daarvan ook heden de zwaarste offers gebracht worden waarover men beschikt. Hun vastbeslotenheid, hun doorzettingsvermogen en moed, dat alles leidde naar het fatale eind. Deze Franse commando's die wij vandaag herdenken hebben bij de vervulling van hun opdracht het hoogste goed gegeven waarover zij beschikten, Hun Leven.’’
Loco-burgemeester Klaver-Bouman: ‘’Wij leven al 77 jaar in vrijheid, maar nu blijkt deze vrijheid nog steeds niet overal vanzelfsprekend en blijvend. Daarom is het zo belangrijk dat wij samen stil blijven staan bij onze vrijheid en nemen we de volgende generatie hierin mee. De verhalen van toen, de offers die gebracht zijn, moeten blijven leven. Daarom wil ik graag onder de aandacht brengen dat juist vandaag bij de herdenking van de Franse commando’s de kleinzoon van de heer Van Geitenbeek aanwezig is en vijf leerlingen van de Herenwegschool. Op hun initiatief zijn we ook begonnen met het plaatsen van een QR-code op deze bijzondere plek, zodat iedereen die hier langsloopt meer te weten kan komen over de bijzondere gebeurtenissen die zich hier precies 78 jaar geleden afspeelden.’’

Na de verschillende toespraken volgde een minuut stilte en werden de eerste kransen gelegd door gemeente Wassenaar en de Franse Ambassade. We geven de boodschap door. De gemeente Wassenaar is trots dat dit jaar voor het eerst ook leerlingen aanwezig waren tijdens de besloten herdenking. Deze leerlingen van de Herenwegschool wilden meer aandacht voor het monument van de Franse commando’s. Op hun initiatief heeft de gemeente Wassenaar een QR-code geplaatst die leidt naar een herdenkings-webpagina. Zo kan iedereen die stilstaat bij het monument meer te weten komen over de gedenkwaardige commandoactie.