John Carlier (links), Josée (midden) en Willem van Dien willen het Bronovo graag open houden.
John Carlier (links), Josée (midden) en Willem van Dien willen het Bronovo graag open houden. Foto:

Wassenaarders zetten zich in voor behoud van
Bronovo Ziekenhuis

Veel Wassenaarders ondergingen in het verleden een behandeling in het HMC Bronovo of brachten een bezoek aan dit ziekenhuis. In 2024 is dat vermoedelijk verleden tijd, omdat het medisch centrum dan gaat sluiten. Dat voornemen hangt al jaren in de lucht.

Door Hans Beukema

En dat is tot groot verdriet van Willem en Josée van Dien en John Carlier. Daarom ondersteunen de Wassenaarders de acties van Hart voor Den Haag, om het ziekenhuis toch open te houden, van harte. Deze lokale politieke partij wil 40.000 handtekeningen verzamelen, om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. “De petitie hebben we al ondertekend. Het HMC Bronovo voelt erg vertrouwd aan. We vinden het personeel erg deskundig en ook het contact met de artsen is goed. In tegenstelling tot diverse andere ziekenhuizen heeft een patiënt hier doorgaans dezelfde artsen. Ook is de parkeergelegenheid daar uitstekend verzorgd. Het Leyenburg en Westeinde Ziekenhuis in Den Haag en het LUMC in Leiden zijn veel minder goed bereikbaar. Bij het LUMC heb je steeds andere artsen,” legt Willem van Dien uit. “Vooral voor oudere mensen, die niet goed ter been zijn, ondervinden die nadelen. Het. Bronovo heeft ook een busdienst voor mensen die niet met eigen vervoer kunnen komen.”
De drie Wassenaarders zeggen namens een groot aantal plaatsgenoten en zelfs mensen uit Voorschoten te spreken. “We weten dat veel mensen uit Wassenaar voor medische behandelingen juist naar het Bronovo gaan. Verder voeren artsen van dat ziekenhuis regelmatig in het gezondheidscentrum aan de Hofcampweg kleinere ingrepen uit. Blijft die mogelijkheid bestaan, als het Bronovo dicht gaat?”, vult Josée zijn plaatsgenoot aan.
Veel zorgen dus. Het drietal wil zelf ook concrete acties ondernemen, om het medisch centrum ook na 2024 open houden als weekziekenhuis voor planbare zorg. “We gaan Ralf Sluijs, een prominente politicus van Hart voor Den Haag, vragen of hij posters wil maken met daarop de petitie. We hebben al contact met hem. En als dat is gedaan, dan gaan wij Wassenaarse huisartsenpraktijken benaderen. We hopen dat wij de posters op hun locaties kunnen ophangen”, legt John uit. De Wassenaarders willen ook de lokale politiek benaderen, om het onderwerp op de agenda te krijgen. “We denken in ieder geval aan de VVD. Veel van hun kiezers wonen in Wassenaar-Zuid. Dat ligt het dichtst bij het HMC Bronovo.” John, Willem en Josée hopen op veel steun. Ondertekenen van de petitie is mogelijk via de website
hartvoordenhaag.nl