Caroline Klaver, foto: Jan de Roij
Caroline Klaver, foto: Jan de Roij Foto:

Caroline Klaver (VVD): ”Blijft goed, wordt beter”

Caroline Klaver is ongetwijfeld als wethouder en VVD-coryfee een van de bekendere dorpsgenoten. Zij is voor de tweede maal lijsttrekker van de grootste partij voor de gemeenteraadsverkiezingen. In 2018 boekte zij een grote verkiezingszege en kwam de VVD uit op 6 zetels. Zij kijkt met vertrouwen uit naar de verkiezingsuitslag. Haar streven is 8 zetels, is niet ontevreden bij 7, maar zou toch wel teleurgesteld zijn als het er minder zijn.

Door Jan H. de Roij

De lijsttrekker van de VVD baseert deze verwachting op het beleid van de afgelopen 4 jaar: “Er is bestuurlijke rust gebracht en het huishoudboekje is op orde. Daarmee kan ons dorp met zelfvertrouwen de toekomst tegemoet treden ook in de regio. Hopelijk zal de Wassenaarse kiezer dit waarderen.” Ook de komende jaren zou een VVD-deelname in een coalitie betekenen dat de financiën op orde blijven en er bestuurd zal worden uitgaand van “stabiliteit, rust en het juiste doen samen met de inwoners”. Zij benadrukt dat VVD een betrouwbare partij is die zich houdt aan afspraken: “de inwoner wil niet verrast worden en weten waar hij aan toe is”.

Gevraagd naar de speerpunten in het verkiezingsprogramma wijst zij als een echte VVD’er op de eigen verantwoordelijkheid van de inwoner, “maar als je hulp nodig hebt, krijg je die”. Dit doortrekkend naar de energietransitie betekent dit dat de gemeente zal informeren en stimuleren, maar ”wij gaan niet meebetalen aan uw zonnepanelen”. Het spijt haar dat zoveel kinderen in de jeugdzorg zitten. “Uiteindelijk zou je toch willen dat kinderen minder aanspraak hoeven te maken op deze voorzieningen door problemen eerder te onderkennen”. Daarbij merkt zij wel op dat vaak voor kleine problemen nu hulp wordt gezocht bij de overheid. Zij benadrukt het belang van zelfredzaamheid en van sociale netwerken.

Vervolgens somt zij een aantal concrete ambities op: het sluipverkeer gaat uit het dorp, bescherming en verbetering van het groen en de natuur, van het gas slechts af als het kan, geen verhoging van de gemeentelijke lasten als de bijdrage uit het gemeentefonds niet afneemt, geen betaald parkeren. Wat het sluipverkeer betreft erkent Caroline Klaver dat het niet gelukt is om de afgelopen coalitieperiode daar iets aan te doen. Ook teleurgesteld is zij dat de ondertunneling van de N44 geen haalbare optie bleek te zijn door tegenstand vanuit de regio. Zij is ervan overtuigd dat met het verkeersplan, dat nu voorligt, het gaat lukken het sluipverkeer te verminderen.

Over de energietransitie is zij heel uitgesproken: “Het moet haalbaar en betaalbaar zijn”. Maatregelen mogen niet onder dwang tot stand komen. “Geen generieke maatregelen voor alle woningen”. Voor nieuwbouwprojecten kan je makkelijker van het gas af. Voor bestaande bouw “kan het zo maar lastig zijn; dus neem geen overhaaste beslissingen als lokale overheid, en loop niet voor de troepen vooruit”.

En zij voegt daaraan toe: “Als er geen goed alternatief voor gas is, zou je het ook niet moeten doen”. Wat Caroline Klaver betreft kan de huidige coalitie doorgaan: “Er is veel bereikt en er is goed en prettig samengewerkt. Echter het is aan de kiezer, en na 16 maart worden ook andere partijen door de VVD niet uitgesloten: “Er zijn geen rode lijnen”. Wel is het zo dat voor de VVD wat betreft de Rijksstraatweg (N44) in een coalitie afwaardering het uitgangspunt zal moeten zijn en dat de energietransitie moet zijn gebaseerd op haalbaarheid en betaalbaarheid.