Grootschalige verduurzaming van het woningbezit. Foto: Jos Knijnenburg
Grootschalige verduurzaming van het woningbezit. Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Verkiezingsprogramma’s politieke partijen verdienen meer
dan vergelijkend onderzoek

Met dank aan de coronaversoepelingen zijn ook de campagnes van de acht politieke partijen die in Wassenaar deelnemen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen flink op stoom gekomen. Het afgelopen weekeinde lieten enkele partijen zich met stands zien in het dorp. Er wordt weer geflyerd, posters verschijnen achter ramen en in tuinen en afgelopen woensdagavond vond het lijsttrekkersdebat plaats. De organiserende Vereniging van Vrienden van Wassenaar heeft nog een traditie die ook dit jaar in ere is gehouden. Een vergelijkend warenonderzoek van de verkiezingsprogramma’s dat via vriendenvanwassenaar.nl door iedereen is in te zien.

Door Jos Knijnenburg

Het vergt volgens de Vrienden tijd om de verkiezingsprogramma’s via de sites van de politieke partijen “allemaal door te ploegen” en dus heeft de vereniging die taak op zich genomen en de krenten uit de pap verwerkt in een vier pagina’s omvattend document waarin thematisch de verschillende standpunten worden vergeleken. Nu zijn de Vrienden al bijna 55 jaar actief in Wassenaar. Het koffietafelboek over de vereniging dat Frans Micklinghoff in 2017 schreef geeft een fraai inzicht in de zaken waarover de Vrienden “gevraagd en ongevraagd” een mening formuleerden. De speerpunten van de Vrienden van Wassenaar komen uiteraard terug in het vergelijkende onderzoek over de inhoud van de verkiezingsprogramma’s. Verkeer, wonen en groen zijn daarbij onvermijdelijk. In het onderzoek komen traditioneel ook thema’s als ‘sociaal’ en de gemeentelijke ‘financiën’ aan bod.
Maar de tijd staat niet stil. Vier jaar geleden werd de verkiezingsprogramma’s nog onderzocht op standpunten over de bestuurlijke zelfstandigheid van Wassenaar en sloten de Vrienden af met een vilein stukje over de bestuurscultuur onder de kop ‘Wat een toestanden’. Met alle afsplitsingen van fracties, de vele tussentijdse wisselingen van raadsleden en de aanwezigheid van een 21ste raadslid dat zich zelfs digitaal zelden liet zien behalve op de socials, waren er ook deze raadsperiode natuurlijk ook de nodige toestanden. De Vrienden beperkten zich in hun onderzoek tot het aanstippen van enkele zeer actuele thema’s. Zoals inspraak en participatie en de energietransitie. Nu kan de vraag worden gesteld in hoeverre het kennisnemen van dergelijke vergelijkende onderzoeken van verkiezingsprogramma’s recht doet aan hetgeen de diverse partijen voorstaan.
Wie zich echt wil verdiepen in de standpunten van de 8 partijen en een completer beeld wil vormen van de visie van partijen op de nabije en verre toekomst van Wassenaar, kan eigenlijk niet om de verkiezingsprogramma’s heen. Dat geldt nog sterker voor kiezers die bewust kiezen voor thema’s als klimaat, duurzaamheid en de daarmee samenhangende energietransitie. De grootschalige verduurzaming van het woningbezit van de twee plaatselijke woningbouwverenigingen maakt deze thematiek voor een steeds grotere groep Wassenaarders voelbaar en merkbaar en voor iedereen al zichtbaar. Zo bezien valt het “doorploegen” van verkiezingsprogramma’s van de acht partijen wel mee en bovendien komt met dan ook zaken tegen waar de 465 Vrienden van Wassenaar aanmerkelijk minder oog voor hebben.
Zo besteedt de VVD veel aandacht aan sport en spel en het plaatselijke ondernemersklimaat. “Koop Lokaal”, adviseert de partij in haar verkiezingsprogramma met de terechte toevoeging dat ook dat duurzaam is. Het CDA heeft een zeer lijvig, maar wel vlot te lezen verkiezingsprogramma. Ons viel de suggestie op om B en W meer aan het schrijven te krijgen en helemaal aan het einde een interessant statement over het lokale karakter van CDA Wassenaar. Het verkiezingsprogramma van de PvdA is uiteraard rood getint, maar meer nog dan bij de Christendemocraten ademt het de geest van een lokale partij. Prikkelend is de paragraaf over vrijwilligerswerk waarin de partij belangrijke knelpunten aan de kaak stelt. In het plaatselijke verkiezingsprogramma van D66 veel aandacht voor onderwijs en het vergroenen van Wassenaar maar dan niet via de plantsoenendienst of De Bosrand. Leuke tip: in de bib kun je ook “levenslang leren”.
Bij GroenLinks draait het om groen en rood. De partij pleit voor een snelle omvorming van de Jozefkerk tot Gezondheidscentrum. Het verkiezingsprogramma van Lokaal Wassenaar is in Word te downloaden. Uitsmijter: een pleidooi voor meer toegankelijkheid van raadsleden. Het 10 pagina’s omvattende verkiezingsprogramma van DLW leest als een speer en omvat klare taal. In hoeverre de partijleider net als Jaap Haasnoot in Katwijk de trotse kwalificatie “luis in de pels” ook echt verdient is straks aan de kiezer. Hart voor Wassenaar tenslotte verdient de beker voor het via deze krant ook buiten campagnetijd onvermoeibaar aan de man brengen van haar standpunten.