Deijlerhoeve, foto: Jos Knijnenburg
Deijlerhoeve, foto: Jos Knijnenburg Foto:

Participatietraject over Beperkte Gebiedsvisie Groene Zone heeft veel respons opgeleverd

Wassenaar - Het concept van de Beperkte Gebiedsvisie Groene Zone dat op aangeven van de gemeenteraad gedurende de eerste zes weken van dit jaar ter inzage heeft gelegen, heeft nogal wat losgemaakt. Dat blijkt uit een aantal ingediende zienswijzen, gespreksverslagen en mails waarvan deze krant kennis heeft kunnen nemen.

Door Jos Knijnenburg

In de Beperkte Gebiedsvisie Groene Zone staan de bouw- en ontwikkelingsmogelijkheden van viertal deelgebieden centraal. Het betreft de gebieden Ammonslaantje/Maaldrift, de Oostdorperweg Noord (tussen de Kokshornlaan en de Hogeboomseweg), de Ruigelaan (tussen de Oostdorperweg en de Katwijkseweg) en de Hoge Klei. Die beperkte gebiedsvisie is vanuit de gemeente al eens getypeerd als een eerste stap in de planvorming voor de Groene Zone die Wassenaar eigenlijk niet heeft willen zetten. Uitgaande van een serie door de raad vastgestelde uitgangspunten, is het immers de bedoeling dat er een gebiedsvisie voor de gehele Groene Zone wordt opgesteld. Inmiddels is duidelijk dat die er in november moet komen.
Het probleem is echter dat het bestaande beleid op onderdelen te streng of juist te algemeen is. Daardoor worden in de de gemeente “mogelijk gewenst ontwikkelingen” gedwarsboomd. De Beperkte Gebiedsvisie Groene Zone moet daar (vanaf mei) een mouw aan passen. Eén van die ontwikkelingen zette dit spel op de wagen. Het betreft het plan voor de bouw van een enkele woning aan het Ammonslaantje, waarvoor momenteel een bodemprocedure bij de Raad van State loopt. Die schorste een raadsbesluit, omdat de gemeentelijke motivering onvoldoende werd geacht. Met de beperkte gebiedsvisie hoopt Wassenaar op een beter rapportcijfer. Vanuit de buurt wordt in meerdere zienswijzen met scherp op deze handelwijze geschoten. Het stuk wordt in een uitvoerige zienswijze getypeerd als “onvolledig”, “onzorgvuldig voorbereid” en “niet deugdelijk gemotiveerd”.
In een andere zienswijze wordt vastgesteld dat de beperkte gebiedsvisie geen duidelijkheid geeft. Objectieve criteria voor nieuwbouw ontbreken. Die onduidelijkheid en daarmee rechtsonzekerheid breidt zich als een olievlek uit over de Groene zone omdat daarin naast het postzegelplan voor de bouw van één woning, ook planologische initiatieven elders in het gebied aan de orde komen. De Stichting Valkenburg Groen noemt in en uitvoerige zienswijze de beperkte gebiedsvisie een “bouwnota” en de integrale visie een “groennota”. Het aanwijzen van nieuwe bouwmogelijkheden vloeit volgens haar niet voort uit een gemeentelijke planologische visie of bestaand beleid maar is gebaseerd op “denken in mogelijkheden van projectontwikkelaars/bouwers”.
De stichting spreekt van “een verkeerd stuk op een verkeerd moment”. In de beperkte gebiedsvisie komt saillant genoeg ook een door de gemeente zelf geopperde ontwikkeling aan de orde, de verplaatsing van de milieustraat naar een terrein van de firma Van den Dool aan de Oostdorperweg Noord. Dat heeft geleid tot een zeer uitvoerige en door veel omwonenden gedragen zienswijze. Bijzonder is dat daarin ook proactief wordt meegedacht met de gemeente middels een aangedragen alternatief. De bestaande verkeersoverlast door de milieustraat is ook door een groep buurtbewoners aan het Ammonslaantje in een gezamenlijke zienswijze aan de kaak gesteld. Het is in dit deel van de Groene Zone waar het meest ingrijpende plan aan de orde is, de nieuwbouw van de Amerikaanse School (ASH) op de Deijlerhoeve.
Naast de ruim 5 hectare omvattende hoofdcampus tussen de Deijlerweg en de A44 en het aangrenzende 3,5 hectare omvattende ABF-complex, het Early Childhood in en rond Boerderij Ter Weer, hebben de Amerikanen de ruim 10 hectare omvattende Deijlerhoeve aangekocht waarvan men 10% wil bebouwen. De verbijstering over de territoriale uitbreidingsdrift van Amerikaanse zijde, de ontbrekende planologische onderbouwing en het bouwvolume dat momenteel in dit deel van de Groene Zone is geparachuteerd klinkt door in alle, al dan niet collectief, ingediende zienswijzen. Het klinkt ook door in het uitgebreide verslag van het gesprek dat enkele bewoners hadden met de verantwoordelijke wethouder en de projectleider. De gemeente heeft toegezegd de reacties terug te koppelen met een vervolgbijeenkomst. Alle inbreng wordt vastgelegd in een participatierapport dat behalve digitaal gepubliceerd ook aan de raad zal worden aangeboden.