Afbeelding
Foto: Roël Karamat-Ali

Lijsttrekkersdebat was een groot succes

Algemeen

De Vrienden van Wassenaar organiseren traditiegetrouw voorafgaande aan de gemeenteraadsverkiezingen een groot lijsttrekkersdebat. Eergisteren was het in de goed gevulde theaterzaal van de Warenar wederom een groot succes. Alles was tot in de puntjes geregeld, met een politieke markt vooraf, een hartelijk welkomstwoord van voorzitter Jacob Jan Bakker, een indrukwekkende voordracht over Oekraïne van Jan de Roij. En er was een aimabele debatleider, John Nan, die op humoristische wijze lijsttrekkers op scherp zette alsmede toehoorders bij het debat betrok. Vooraf hadden ‘de Vrienden’ met een zeer uitgebreide compilatie uit de partijprogramma’s een enkel verschil en veel overeenkomsten zichtbaar gemaakt. Een veel gehoord woord gedurende de gehele debatavond was het woord SAMEN. Partijen willen meer samen optrekken en partijen willen meer samen met inwoners tot politieke keuzes komen. Nieuw dit jaar is dat het debat via een livestream was te volgen, opnames die tot aan de verkiezingen op 16 maart te bekijken zijn via vriendenvanwassenaar.nl/lijsttrekkersdebat-2022

Door Jan Pieter Becker

De vijf fractievoorzitters die lokaal hun landelijke partij vertegenwoordigen (CDA, D66, GroenLinks, PvdA en VVD) en de drie fractievoorzitters van de puur lokale partijen (Democratische Liberalen Wassenaar, Hart voor Wassenaar en Lokaal Wassenaar) kregen per twee gelegenheid tot het houden van een korte pitch waarna vragen gesteld konden worden. Ook waren er stellingen. Rogier Krabbendam (D66) en Ben Paulides (DLW) gingen in debat. Jeroen Gankema (Lokaal Wassenaar) en Henri Hendrickx (HvW), Sonja Hibbert (GroenLinks) en Henri van Smirren (PvdA) en Caroline Klaver (VVD) met Hubert Schokker (CDA) deden dat ook . Alle fractievoorzitters waren het eens met de stelling dat Wassenaar ook in de toekomst zelfstandig blijft.

De stelling dat in Wassenaar geen ruimte is voor extra woningbouw werd niet onderschreven. Alle fractievoorzitters zien bouwmogelijkheden maar denken verschillend over bouwlocaties (waaronder Hoge Klei) en aantallen te bouwen woningen. Draagvlak lijkt er voor meer sociale woningen alsmede dat minimaal 25% van de nieuwbouw aan Wassenaarders moet worden toegewezen.
De stelling dat het niet realistisch is dat Wassenaar in 2030 van het gas af is leverde een discussie op met prognoses voor de jaren 2030, 2040 en 2050. Hoe dan ook alle partijen zijn het erover eens dat inwonersparticipatie bij dit dossier essentieel is.

Eensgezind waren partijen dat de tekorten op de begroting bij jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning met name worden veroorzaakt doordat het Rijk te weinig geld daarvoor ter beschikking stelt. Tot slot kwam het verkeer aan de orde. De stelling die politici werd voorgehouden was dat Wassenaar machteloos is en blijft om de verkeersproblemen op te lossen. Daar waren de fractievoorzitters het dus helemaal niet mee eens en allerlei mogelijkheden om het (sluip)verkeer te beteugelen passeerden de revue.

Toehoorders leefden mee en stelden veel vragen. Zo werd gemeld dat nergens meer in Wassenaar geld gepind kan worden. Banken hebben zich erop verkeken dat in Wassenaar nog veel cash betaald wordt. Het College van B&W kent het probleem en wethouder Klaver kon melden dat de organisatie Geldmaat binnenkort een pinmogelijkheid creëert in of bij het
politiebureau.