Bollenvelden in bloei, foto: Jos Knijnenburg
Bollenvelden in bloei, foto: Jos Knijnenburg

Raad akkoord met herontwikkeling terrein Griffioen maar “met een zo gering mogelijk aantal woningen”

Algemeen

Een meerderheid van de gemeenteraad is vorige week akkoord gegaan met het ter inzage leggen van het (ontwerp) startdocument over de herontwikkeling van het 7 hectare omvattende terrein van handelskwekerij Griffioen, gelegen tussen de Rijksstraatweg en de Raaphorstlaan. Dit betekent dat na beëindiging van de bedrijfsactiviteiten van Griffioen 5,7 hectare (aan de kant van Eikenhorst) een open en groen karakter krijgt. En op de resterende 1,3 hectare (aan de zijde van de Eikenhorstlaan) is woningbouw toegestaan.

Door Jos Knijnenburg

Eigenaar Bert Griffioen liet voorafgaande aan de beraadslagingen als inspreker weten dat er na de laatste vergadering van de commissie Fysieke Leefomgeving een toch wel verrassende opening is ontstaan in het contact met de omwonenden. Er heeft een goed gesprek plaatsgevonden waaruit “wederzijds begrip is ontstaan”. Hij liet de raad weten nog altijd aanspraak te willen maken op een passende compensatie voor het vertrek van zijn bedrijf, maar benadrukte dat hij altijd open staat voor een gesprek met betrokkenen. Griffioen had nog een wijze les. “Participatie is niet hetzelfde als je zin krijgen. Je niet serieus genomen voelen geeft onbehagen”.
Bart Boon (Lokaal Wassenaar) was nog eens in de ruim 20 jaar lange voorgeschiedenis van het dossier Griffioen gedoken en memoreerde dat de politiek het in april 2018 al eens was met de uitgangspunten. De provincie kon zich niet vinden in een plan voor de bouw van appartementen aan de kant van Eikenhorst, waarop een nieuw plan is ontwikkeld met woningbouw nabij de Eikenhorstlaan. De provincie kon zich daar wel in vinden. Er ligt een ruimtelijke onderbouwing, maar ook de omwonden hebben belangen. “Je moet met elkaar in gesprek”, al benadrukte Boon dat men daarbij in dit dossier “niet vanuit nul” vertrekt. Om de planvorming goed op het planverleden te laten aansluiten had Boon, met steun van 3 andere fracties een amendement opgesteld. Daarin wordt niet alleen inspraak op het concept startdocument geborgd, maar ook de eerder gemaakte afspraken. Op 1,3 hectare is ruimte voor 9.000 m3 bouwvolume maar met de toevoeging dat die bouwmassa is bestemd voor “een zo gering mogelijk aantal woningen”. Doel daarvan is om de kwaliteit te verbeteren.
Paul Ronke (VVD) voegde daar nog aan toe dat het plan al 22 jaar geleden is bedacht en dat gezien eerdere toezeggingen en afspraken de betrouwbaarheid van het bestuur in het geding is. Henri Hendrickx had een andere mening. Hij memoreerde dat het nu in de steigers gezette plan uitgaat van bebouwing in een waardevol gebied en in strijd is met zowel het bestemmingsplan als de structuurvisie uit 2017. Dat hier volgens B en W sprake is van een uniek dossier zonder precedentwerking zag Hendricks anders. Het is volgens hem iedere keer “denken in mogelijkheden” en noemde richting wethouder Wassenaar als “vergelijkbaar geval” de bouwmassa van de Amerikaanse School op de Deijlerhoeve. Ook Ben Paulides (DLW) toonde zich kritisch. Hij sprak van een “slecht plan” en sprak twijfels uit over de kwaliteitsverbetering. Aart van Sloten (GroenLinks) liet weten vanwege de historie van het dossier in te stemmen, maar hekelde het gebrek aan info over diezelfde geschiedenis. Wim Koetsier (CDA) memoreerde dat hier zes wethouders mee bezig zijn geweest “Er moet een einde aan komen”. Ook Jan van Noort (PvdA) vond 20 jaar “wel erg lang”. De bedrijfswoning die een bergerwoning wordt noemde hij een “”vierkante kist” die wat hem betreft weg mag. Wethouder Kees Wassenaar had een makkelijke vergadering. Het amendement “erkent de stap die we zetten”. Zowel Ronald Zoutendijk als Wim Koetsier memoreerden ietwat melancholisch de verdwijnende bollenteelt op de geestgronden van Griffioen (en voorheen Van der Marel). Met op dit moment onder water gezet bollenland op een flink stuk Hoge Klei zullen er dit jaar in voormalig bollendorp Wassenaar extra weinig bollenvelden in bloei staan. Als troost bijgaand plaatje uit betere tijden (1998).