Hubert Schokker
Hubert Schokker

Hubert Schokker (CDA): “Wassenaar niet alleen voor de rijken”

Algemeen

Hubert Schokker is deze dagen naast zijn werk als wethouder druk met campagne voeren voor het CDA. Toch maakte hij graag tijd vrij voor een gesprek met de krant. Daarbij stond het thema betrokkenheid centraal. Het CDA wil de kloof tussen politiek en burgers overbruggen door het faciliteren van initiatieven vanuit de bewoners onder meer een burgerberaad voor klimaat en milieu.

Door Jan H.de Roij

Hubert Schokker is voor de tweede maal lijsttrekker van het CDA. Hij is de laatste weken regelmatig op zijn bakfiets en met groen hesje in het dorp te zien. Hij heeft vertrouwen in een goede uitslag. De partij heeft laten zien constructief te kunnen samenwerken in een coalitie en, voegt hij eraan toe “we hebben uit het verkiezingsprogramma 2018 vrijwel alles gerealiseerd”. De christelijke bronnen van de partij vertalen zich naar “goed rentmeesterschap, solidariteit, gemeenschapszin en respectvolle omgangsvormen”. Daaruit volgt volgens de lijsttrekker een deugdelijk financieel beleid en een constructieve opstelling jegens anderen ook in de gemeenteraad. Schokker vindt het een voordeel om een landelijke partij te zijn. Je hebt connecties in de regio, de provincie en in den Haag nodig voor het Wassenaars belang. Lokale partijen hebben die ingangen niet. Tegelijkertijd is de partij geworteld in de lokale samenleving. Het lijvige verkiezingsprogramma ‘samen voor elkaar’ is opgesteld na consultatie van een groot aantal personen en organisaties in ons dorp. Die verknochtheid aan Wassenaar vertaalt zich ook in een pleidooi voor een ‘Wassenaars Historisch Museum’ dat bestaande collecties centraliseert en aanvult met nieuwe objecten. Vanuit de gemeente zou een eenmalige bijdrage kunnen worden verleend of een gebouw beschikbaar kunnen worden gesteld.
Schokker is positief over de huidige coalitie. Het bleek een goede mix van landelijke partijen met een lokale partij: “het is een vruchtbare samenwerking geweest”. Maar eventuele voortzetting is nog niet aan de orde. Eerst zal er met de winnaars van de verkiezingen gesproken moeten worden. CDA sluit niemand uit voor coalitiebesprekingen, “maar sommige partijen liggen wat minder voor de hand”. Er zijn voor het CDA geen rode lijnen, maar daarbij wordt er wel van uitgegaan dat eenieder gericht is op “betrouwbaar bestuur en de bereidheid heeft om indien nodig lastige beslissingen te nemen”.
De gevolgen van de energietransitie zijn voor de burger niet altijd duidelijk, zowel wat de kosten als de mogelijkheden betreft. Het CDA wil daarom dat de burger een “reëel perspectief” wordt geboden en het iedereen duidelijk is waar ze aan toe zijn. Het is de taak van de gemeente de burger te informeren en te helpen bij het maken van keuzes. “En bij de lagere inkomens zal je moeten kijken of mensen dat kunnen betalen’. Voorts waarschuwt hij ervoor de mensen te veel angst aan te praten “en net te doen alsof de wereld vergaat”. Volgens hem is het niet reëel dat Wassenaar helemaal van het gas af kan.
Een ander speerpunt is een actief woonbeleid. Daarbij dient de focus te liggen op jongeren, lagere inkomens en ouderen. “Wassenaar is niet alleen voor de superrijken”. Het bouwbeleid moet volgens het CDA voorzien in een doorstroming van senioren. Speciale aandacht vraag Schokker voor de positie van de bewoners in Oostdorp en Kerkehout, die naar zijn mening moet worden versterkt. En een project als den Deijl zou in eerste plaats bestemd moeten zijn voor Wassenaarders: “daar moeten we dan wel op een slimme manier aan werken, want anders worden we vanwege discriminatie teruggefloten”.